Mostar
0

Austrijska umjetnička instalacija na Starom mostu

FENA
U organizaciji Ambasade Republike Austrije u BiH večeras je javnosti prezentiran projekt "Peace Connection Mostar" austrijskog arhitekte i kipara Michaela Puhringera.

Projekt je nastao prije deset godina kao plod autorove želje da Stari most u Mostaru ponovo stavi u fokus svjetskog interesiranja te da podsjeti na njegovo uništenje i slike ratnog razaranja.

"Stari most je davno prije rata fascinirao autora i ovaj projekt je postao njegov životni projekt. Trenutno smo u pregovorima s vlastima i UNESCO-om oko dozvola i ne mogu tačno reći da li će i kada ovaj projekt biti realiziran", izjavio je Feni projekt menadžer Eckhard Horstmeier te dodao kako je federalni ministar kulture i sporta FBiH Gavrilo Grahovac kazao kako bi ovaj projekt bio dobar za grad Mostar.

Puhringerova ideja je da na Stari most postavi vizionarsku konstrukciju od čelika, mesinga i titana. Konstrukcija bi bila svojevrsni podsjetnik na uništenje ovog spomenika ali i karika koja bi, prema autorovoj zamisli, povezala različitosti.

Sredstva za ovaj poduhvat u iznosu od milion eura su već osigurana a sav posao oko izrade i postavke konstrukcije izvele bi domaće kompanije. Autor i ostali uključeni u projekt mišljenja su da bi djelo ovog priznatog austrijskog umjetnika privuklo mnogo turista i posjetitelja u Mostar.

"Mislili smo da konstrukcija na Mostu bude godinu dana ali spremni smo na pregovore kako o tome, tako i o materijalu od kojeg će biti izražena", kazao je Horstmeier te objasnio da nije isključena varijanta da čitava konstrukcija bude napravljena od aluminija što bi olakšalo pritisak na Most te otvorilo mogućnost uključenja firme "Aluminij" iz Mostara.

Kao simboličan korak sprovedbe ovog projekta u djelo, "Centar za mir i multietničku saradnju" iz Mostara je 2004. započeo s dodjelom "Nagrade za mir" u vidu male skulpture Mosta s instaliranom konstrukcijom. Do sada su nagradu dobili Vaclav Havel i Nelson Mendela.