Popularni muzičari
160

August u Goraždu rezervisan za Festival prijateljstva, dolaze zanimljivi muzički gosti

E. A.
Goraždani spremaju novo izdanje internacionalnog festivala prijateljstva koji se tradicionalno organizira u prvoj sedmici augusta, a sadržaji planirani ove godine danas su i zvanično predstavljeni.

Uvertira festivalu je četvrta Međunarodna utrka prijateljstva Goražde 5K u organizaciji ovdašnjeg Atletskog kluba.

"Očekujemo oko 1.000 gostiju, a u glavnoj noćnoj trci 5K učestvovat će više od 3.000 trkača iz deset zemalja. Imat ćemo i dječje utrke uz učešće oko 250 djece iz deset gradova koje će se održati u Omladinskoj ulici za koju smo smatrali da je najljepše i najsrdačnije mjesto da krenemo sa ovogodišnjim sadržajima", izjavila je Elma Kazagić, PR Festivala prijateljstva.

Dio predfestivalskih sadržaja planiran je na izletištu Gubavica

"Druženje na popularnom izletištu planirano je 30. jula, a music session će prirediti goraždanski DJ-evi i to će trajati cijeli dan. Što se tiče pop rock programa na centralnoj bini, uz nastupe u našim okvirima već profiliranih bendova, 1. augusta poslije ceremonije otvaranja nastupit će Emir & Frozen Camels i zvijezda večeri Toni Cetinski. Narednih dana na programu je Zona Isključenja, Damir Urban, Dado Topić i Paranoid, Zlatan Karić te Laka i Lela, a festival zatvara beogradska grupa SARS", pojasnio je Enes Džemidžić, jedan od organizatora festivala.

Za muzičke zvijezde planirano je i posebno druženje sa novinarima, a osim pop-rock sadržaja festival donosi i program za ljubitelje sevdaha i narodne muzike. U Goraždu su planirani nastupi Adnana Jakupovića, grupe Divanhana i Lexingtona, a bit će organizirana i tradicionalna smotra folklora dok najmlađe očekuju brojne radionice i maskenbal.

"Misija Festivala je da se što više ljudi uključe kao volonteri i onih koji nikad nisu rekli 'zbogom Goraždu', što se tiče takvih stvari. Naša vizija festivala i ovog i budućih je da on bude kruna svih kulturnih, sportskih i drugih događaja i promocija ovog našeg prelijepog prostora i rijeke Drine", istakao je Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

Sadržaj festivala prijateljstva su i Internacionalna likovna kolonija "Boje prijateljstva", promocije knjiga, sajam starih zanata, Igre na žanju, eko regata, susreti dijaspore, revija frizura i pet friendly šatori uz besplatan pregled kućnih ljubimaca, a po prvi put mogu se pronaći i skeniranjem QR koda koji je predstavljen danas,

Festival prijateljstva u Goraždu nastao je kao rezultat velikog prijateljstva građana Goražda i Bretanje. Kolektiv "Bretanja – Goražde" pokrenuo je ideju o nastanku i razvoju festivala da bi mu se kasnije pridružili i umjetnici iz Baskije, odnosno San Sebastiana, a potom i niza drugih zemalja. Festival traje 26 godina, a do danas se na festivalu predstavilo nekoliko hiljada umjetnika iz cijelog svijeta.