Kultura
0

Ars Aevi izložba: "Greetings for Europe" Kurta&Plaste

Sarajevo-x.com / Ars Aevi
U ponedjeljak, 6. marta u 19.00, bit će otvorena nova izložba Ars Aevi u ciklusu izložbi "Sing Sing" u Domu mladih, Centar Skenderija.

Ars Aevi izložba "Greetings for Europe" sarajevskih umjetnika Kurta&Plaste bit će otvorena 6. marta 2006. godine u prostoru južnog krila Doma mladih, Centra Skenderija.

Kao muzej bez vlastitog izložbenog prostora, Ars Aevi, skupa sa autorima, svojim izložbama ulazi u prostore koji su ugrađeni u tkivo grada i svojim karakterom odgovaraju konceptima umjetnika. Michelangelo Pistoletto (2001) je odabrao prostore Umjetničke galerije BiH, Bizhan Bassiri i Jusuf Hadžifejzović (2002/2003) Collegium artisticum, Jannis Kounellis (2004) Vijećnicu, Damir Nikšić (2005) galeriju nekadašnjeg Jevrejskog hrama, a Anur Hadžiomerspahić (2005) pijacu i supermarkete. Umjetnici Kurt&Plasto će svoju izložbu "Greetings for Europe" postaviti u južnom krilu Doma mladih, prostoru u kojem bi u slijedeće četiri godine trebala biti izložena Kolekcija Ars Aevi, a čiji je početak rekonstrukcije predviđen za kraj ovoga mjeseca.

Sarajevski umjetnici Kurt&Plasto počinju da rade i izlažu skupa neposredno nakon rata, 1996. godine. Njihovi projekti iz oblasti umjetnosti i advertisinga doživjeli su veliki uspjeh u Bosni i Hercegovini i u inostranstvu. Kao suosnivači umjetničke grupe Maxumim, na izložbi MAXUMIM I u Sarajevu 1997. godine, izložili su rad "Moje mjesto i uloga u savremenim demokratskim procesima" u kojem su postavili osnovni problem koji će, uvijek sa mnogo humora, razvijati u svojim umjetničkim projektima – odnos između čovjeka i društva u kojem se on rađa, živi i radi. Pažnju bosanskohercegovačke javnosti privukli su 1998. godine, kada su se kandidovali na predsjedničkim izborima sa sloganom: "Glasajte za mene da bi meni bilo bolje", reagujući ovom svojom umjetničkom akcijom na samu srž političkih kampanja i propagande. Krajem 2001. godine, radom "Odlukom komisije, svi na svoje", u kojem su na prazna postolja u parku ispred sarajevske "Svjetlosti" postavili vlastite biste, isprovocirali su snažnu reakciju javnosti, nakon koje je konačno riješeno zaboravljeno pitanje povratka bisti pisaca u centar Sarajeva.

Kurt&Plasto, nakon izražavanja kroz različite medije savremene umjetnosti, sve češće biraju plakat kao formu, tako da njihov način komunikacije sa publikom graniči sa reklamnom kampanjom. Svojim radom provociraju kritički stav čovjeka prema društvu i okruženju, tretirajući široki dijapazon tema, od političkih do ekonomskih. Serija plakata "Greetings for Europe" bavi se pitanjem postojanja Evropske unije i ponašanja i odnosa njenih vodećih članica prema zemljama koje su geografski dio Evrope, a nisu članice EU. "Plakati govore i o državama koje ulaskom u EU gube dio svog suvereniteta i identiteta, o ponašanju EU prema samoj sebi, o predrasudama kršćanske Evrope spram drugih kultura i religija i o impreijalističkom karakteru Evrope."

Rad "Greetings for Europe" ovom izložbom će zvanično postati dijelom Kolekcije Ars Aevi, njenog nukleusa "Rendez-vous", u selekciji umjetničkog direktora Brune Cora.

Izložba Kurta&Plaste "Greetings for Europe" bit će otvorena za posjetioce od 7. do 22. marta 2006. godine, svakoga dana od 8 do 20 sati.

Izložba je postavljena u saradnji sa Centrom Skenderija i uz tehničku podršku GP "Vranica" d.d.