ANUBiH
0

Arhitekti Bogoljubu Kurpjelu nagrada za životno djelo

FENA
Akademija nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) dodijelila je arhitekti Bogoljubu Krupjelu iz Sarajeva nagradu za životno djelo u savremenoj arhitekturi BiH.

Nagrada se sastoji od novčanog dijela, skulpture autora Dževada Hoze i Priznanja, a danas su je arhitekti Krupjelu uručili akademik Božidar Matić i Faruk Širbegović, direktor građevinske kompanije Širbegović iz Gračanice koja je omogućila realizaciju te nagrade.

U obrazloženju nagrade navodi se da je arhitekt Bogoljub Krupjel u bogatom projektnom i graditeljskom djelovanju za 50 godina rada realizirao nekoliko značajnih objekata na području bivše Jugoslavije posebno zdravstvenih objekata i graditeljskih kompleksa.

Jedini je arhitekt s područja bivše Jugoslavije koji je tri puta dobitnik republičke nagrade za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje od kojih je jedna dostigla i savezni nivo. Pomenute nagrade arhitekt Krupjel dobio je za hotel "Astarea" u Mlinima kod Dubrovnika (1970.), zgradu porodilišta na lokalitetu Jezero u Sarajevu (1977.) i Regionalni medicinski centar u Banja Luci (1979.).

Na pres-konferenciji, prije dodjele nagrade, arhitekt akademik Ivan Štraus istaknuo je doprinos sarajevskog arhitektonskog kruga razvoju arhitekture u bivšoj Jugoslaviji, te poželio da i sadašnji arhitekti uživaju takav ugled u regionu. On je arhitekturu okarakterisao kao zadovoljenje funkcije, konstruktivne inovacije u građevinarstvu i oblikovanje tehnika koje se primjenjuju u savremenom svijetu.

Godišnja nagrada za najuspješnije ostvarenje u arhitekturi BiH 2007./2008. ove godine nije dodijeljena. Novac planiran za te svrhe bit će, na zahtjev sponzora građevinske firme Širbegović, preusmjeren pedijatrijskoj klinici KCUS-a u svrhu donacije za paviljon za majke na lokalitetu Jezero.

ANUBiH ustanovila je prije dvije godine nagradu za arhitekturu sa željom da domaćim arhitektima oda priznanje za izuzetan doprinos razvoju arhitekture u BiH. Na uspostavljanje nagrade ponukala ih je i činjenica da javnost nije dovoljno informirana o arhitektonskim dostignućima u BiH, te želja za dodatnim stimuliranjem arhitekata u vidu priznanja za njihov naučno-umjetnički rad.