Ljetni festival u Visokom
92

Arheološki park "Ravne 2" domaćin poznatim muzičarima, sutra otvorenje statue kralja Tvrtka

E. M.
Detalj s prošlogodišnjeg festivala u Visokom
Detalj s prošlogodišnjeg festivala u Visokom
U arheološko-turističko-sportskom parku "Ravne 2" u Visokom večeras počinje ljetni festival koji će trajati do 25. juna, a nastupit će Crvena Jabuka, Milica Todorović i Zoster.

Već sada tradicionalni festival povodom početka ljeta "Summer Solstice Festival 2023" i ove godine bi trebao okupiti veliki broj posjetilaca, a počinje večeras nastupom Omladinskog hora Zenica te će trajati do nedjelje kada je planiran koncert Zostera.

"U muzičkom dijelu programa na Ljetnoj pozornici ove godine nastupaju velika regionalna imena, Crvena Jabuka (petak, 23.06.), Milica Todorović (subota, 24.06.) i grupa Zoster (nedjelja, 25.06.) uz početak nastupa od 20:00 sati na Ljetnoj pozornici parka, a posjetioci će imati priliku poslušati mjuzikl 'Quo Vadis Homo' i koncert Omladinskog hora iz Zenice koji je na rasporedu u srijedu 21.juna od 20 sati", kazali su organizatori.

Tokom festivalskih dana planirane su i brojne radionice, izložbe, zajedničke meditacije, yoga programi te predavanje Semira Osmanagića, Lize Jansen i Alena Mirića.

"I ove godine za sve naše posjetioce smo pripremili zaista fantastičan program, a pored muzičkog dijela u kojem će nastupiti najveća regionalna muzička imena, istaknuo bih i otvorenje nove instalacije u našem predivnom parku, a u pitanju je statua kralja Tvrtka Kotromanića čije otvorenje planiramo za četvrtak 22.juna od 14 sati", kazao nam je osnivač Fondacije, Semir Osmanagić.

Statua kralja Tvrtka Kotromanića u parku Ravne 2 izradili su na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu pod vodstvom šefa odjeljenja kiparstva profesora Darka Šobota.

U umjetničkom programu će učestvovati prvak opere Narodnog pozorišta u Sarajevu bariton Marko Kalajanović, glumica Narodnog pozorišta profesorica Minka Muftić te pijanista profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu Bartolomej Stanković.

O Tvrtku će govoriti bivši gradonačelnik Tuzle, gradu u kome je postavljena statua Tvrtka 2012. godine i autor knjige o ovom srednjevjekovnom vladaru Jasmin Imamović, a skupu će se obratiti i Osmanagić.

Ulazi na sve događaje bit će besplatni.