62. Dubrovačke ljetne igre
0

Antonio Wit dirigovao Zagrebačkom filharmonijom

Piše: K. Z.
U sklopu 62. Dubrovačkih ljetnih igara, spektakularnim koncertom muzički dio Igara na Poljani Ruđera Boškovića otvorili su šef dirigent Varšavske filharmonije Antonia Wit, švedski pijanist poljskog porijekla Peter Jablonski i Zagrebačka filharmonija.

Zagrebačka filharmonija i miljenik muzičkih kritičara diljem svijeta, pijanist Jablonski izveli su 2. koncert za klavir i orkestar Frederica Chopina. Jablonski je svirao na koncertnom klaviru Yamaha koji je donacija japanske vlade Ljetnim igrama, a taj dio programa Ljetne igre su priredile u saradnji s ambasadom Poljske u RH.

U drugom dijelu koncerta Zagrebačka filharmonija je obilježavajući 100-godišnjicu smrti skladatelja Gustava Mahlera oduševila publiku izvedbom njegove Pete simfonije. Ta simfonija je zasluženu popularnost dosegla 1971. kada je stavak Adagietto prožeo kultni film "Smrt u Veneciji" talijanskog reditelja Luchina Viscontija. Dubrovačka publika je sinoć mogla spoznati zašto je i veliki dirigent Herbert von Karajan svojedobno bio očaran ovim glazbenim djelom za kojeg je znao reći da "pruža izvantjelesno iskustvo".

Publika je prepoznala atraktivnost i kvalitetu programa te vrhunsku izvedbu muzičara, a na Boškovićevoj poljani, ispred renesansne crkve od Jezuita, tražila se karta više čime je na najbolji način označen početak festivalske sezone.