Baščaršijske noći
0

Ana Rucner u Sarajevu 6. jula

Klix.ba
Ana Rucner
Ana Rucner
U sklopu Baščaršijskih noći 2012, u petak, 6. jula, će nastupiti poznata violončelistica Ana Rucner (električno violončelo) sa Gudačkim kvartetom Rucner (Hrvatska). Koncert će se održati u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića, a cijena ulaznica za ovaj koncert je 10 KM.

Zagrepčanka Ana Rucner je odrasla u porodici uglednih klasičnih muzičara. Majka Snježana je solo violončelistica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a otac Dragan je solo violist u Zagrebačkoj filharmoniji. Brat Mario također je violist. Godine 1998., Snježana i Dragan zajedno osnivaju sada već svjetski poznat i renomiran gudački Kvartet Rucner.

Godine 2002. preduzeće Etida je Ani poklonilo električno violončelo marke Yamaha, prvo takvo u Hrvatskoj, a upravo zahvaljujući tom novom instrumentu, Ana počinje graditi svoj prepoznatljiv, nov i moderan muzički stil, kako bi približila klasičnu muziku i mlađoj publici. Upravo taj stil, kao i repertoar koji se temelji na mješavini klasične, moderne i etno muzike, čini Anu jedinstvenom i prepoznatljivom.

Ana Rucner je, između ostalih, sarađivala i sa Lalom Schifrinom, kompozitorom, pijanistom i dirigentom, te autorom filmske muzike i velikog broja iznimno popularnih naslova ("Mission Impossible" i dr.).

Gudački kvartet Rucner čine: Ivana Penić Defar, violina, Ana Paula Knapić Franković, violina, Dragan Rucner, viola, Snježana Rucner, violončelo.

U prvom dijelu programa će izvesti djela koja su komponovali Astor Piazzolla, G. Albinoni, R. Matz i T. Uhlik. Drugi dio koncerta nosi naziv "Modern Classical Music" i bit će izveden show program biranih djela klasike i svjetskih tradicionalnih pjesama u modernom aranžmanu popraćenih sinhroniziranim videospotovima.