Kultura
0

Amerikanac tuži Metropoliten muzej zbog "rasistički" obojene slike Isusa Krista

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Justin Renel Joseph (33) tužio je Metropoliten muzej u New Yorku zbog toga što su izložili sliku Isusa Krista na kojoj je predstavljen kao plavokosi bijelac.

Justin Renel Joseph podnio je tužbu Vrhovnom sudu na Manhattanu istaknuvši da su u muzeju izložene rasističke slike koje Isusa Krista predstavljaju kao pripadnika arijevske rase, što je prema njegovim tvrdnjama ekstremni slučaj diskriminacije.

On ističe da je Isus imao crnu kosu i kožu bronzane boje. Ogorčeni Joseph naveo je nazive četiri fotografije, koje su mu, kako kaže, uzrokovale stres.

"Na slikama su apsolutno promijenili rasu Isusa Krista kako bi slika estetski bila prilagođena bijelim ljudima. Podnio sam tužbu protiv muzeja jer se na osnovu Zakona o građanskim pravima iz 1964. godine na takvim mjestima ne može vršiti diskriminacija", istakao je Joseph.

Iz Metropoliten muzeja su odgovorili da je optužba neosnovana te da je riječ o važnim historijskim fotografijama.

"Kada su likovi na slikama specifično obojeni, to je tipično za većinu slikara koji subjekte na slikama žele predstaviti sa identitetom koji ima i domaća publika. To se događa u mnogim drugim kulturama", izjavila je Elyse Topalian, glasnogovornica muzeja.