Oslo
0

Ambasada BiH organizovala promociju Sarajevske Haggade

Sarajevo-x.com
Ambasada Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj u saradnji sa Jevrejskom zajednicom Oslo i vlasnikom i direktorom izdavačke kuće Rabic Goranom Mikulićem, organizovala je 11. aprila 2011. godine, u prostorijama sinagoge u Oslu, promociju Sarajevske Haggade. Promociji su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, bh. dijaspore i jevrejske zajednice.

Ambasadorica Elma Kovačević je, obraćajući se prisutnima, istakla značaj Sarajevske Haggade i činjenicu da Haggada predstavlja veliko bogatstvo svih građana BiH bez obzira na religisku pripadnost. Rekla je da su u toku ratova u Bosni i Hercegovini pored ljudskih žrtava, često stradale biblioteke i uništavane knjige, ali da je Sarajevska Haggada sačuvana zahvaljujući velikoj hrabrosti i odlučnosti građana Sarajeva.

O tradiciji Haggade u jevrejskoj porodici govorio je predsjednik Jevrejske zajednice Oslo, Ervin Kohn, a o historiji Sarajevske Haggade Goran Mikulić, direktor izdavačke kuće Rabic i promotor Sarajevske Haggade. Predsjednik Islamskog vijeća Norveške Senaid Kobilica je u svom obraćanju naglasio važnost suživota i multietničosti u BiH i u svijetu.