Kultura
247

Alma Telibečirević se od Sarajeva oprašta izložbom u Historijskom muzeju

Piše: M. N.
Akademska slikarica Alma Telibečirević organizuje izložbu u saradnji sa Historijskim muzejom BiH 14. novembra. Telibečirević će izlagati djela "Simboli naslikani pijeskom vol.2" i "Koje su boje Rumijevi stihovi 2".

"Prvi je inspirisan bh. historijom i Makom Dizdarom, a drugi Rumijevim stihovima i mojim putovanjem u Afriku. Na otvaranju izložbe stihove Dizdara i Rumija čitat će istaknuti bh. glumac Mario Drmać", kazala je za Klix.ba Telibečirević.

Izložba će biti otvorena u subotu, 14. novembra s početkom u 18 sati u prostorijama Historijskog muzeja BiH. Riječ je o pozdravnoj izložbi ove akademske slikarice jer se uskoro seli u Sjedinjene Američke Države.

"Susret sa slikama Alme Telibećirević je jasan znak kako biti u dodiru sa vremenom ne znači i pokoravati se lošem ukusu toga vremena. Njene slike ne odišu "ljepotom" koja podilazi malograđanskom ukusu, njen slikarski nerv rafiniranom suptilnošću prati moderne tokove slikarstva u kojima su estetičke, a pogotovo etičke koordinate u odnosu na dosadašnja strujanja dobile sasvim drugu dimenziju. Više to nije, kako rekosmo, "lijepa" umjetnost koja počiva na emotivnim premisama čija je uloga maksimalno aktiviranje naših osjećaja, ovdje je umjetnost u funkciji racionalnog tretmana čovjekovog odnosa prema životu, prošlosti, stvarnosti, budućnosti, jednog humanijeg odnosa čovjeka prema čovjeku.

Slikarstvo iz "golih emocija", iz samog srca, odlazi prema glavi i razumu tražeći svoje nove puteve, pokušava odgonetnuti egzistencijalna pitanja i probleme. Ali ovo nije dehumanizirano slikarstvo lišeno emocija, u slikama se osjeti jasna strepnja izazvana otkrićem novog, otkrićem same mogućnosti traženja odgovora. Slikarica nam ne daje odgovore, srećom, svjesna da to ne smije ni biti zadaća umjetnosti, ona ih možda samo naslućuje, i samo postavlja pitanja tog egzistencijalnog smisla, čime nas uvodi u suptilnu igru koju stvara veza ljudskih emocija i razuma sa umjetnošću", rekao je kritičar Ibro Mulaomerović.

Triptih iz Simbola naslikanih pijeskom koji su nastali inspirisani poezijom Maka Dizdara, Telibečirević će pokloniti Fondaciji Mak Dizdar u Stocu.