"Simboli naslikani pijeskom vol.2"
5

Alma Telibečirević predstavila svoje radove na izložbi u Arizoni

Klix.ba
Samostalna izložba bh. akademske slikarice Alme Telibečirević, "Simboli naslikani pijeskom vol.2" otvorena je u klubu Squash Blossom u Phoenixu, Arizona.

Izložbu sačinjava 11 slika koje crpe inspiraciju iz simbolizma američkih starosjedilaca. Pijesak korišten za slikanje prikupljen je iz različitih djelova Amerike (San Diego, Florida, Arizona).

Izložbu je otvorila višestruko nagrađivana pakistanska novinarka i umjetnica Fatima Taliba, osvrčući se na Almin način rada i višestruku simboliku pijeska.

"Shvativši kolike mogućnosti ovdje postoje i da se ne moram nužno vezati samo za ličnu relaciju sa odnosima s javnošću, odlučila sam iskoristiti maksimum od svog boravka ovdje i nastaviti svoju umjetničku karijeru. Logičan slijed je bio da se nastavim preispitivati i kreirati u pravcu u kojem sam ranije već uspijevala da se izrazim. Sarađujući sa najvećim muzejom koji se bavi starosjediocima Amerike (Native Ameicans), muzejom u Phoenixu, imala sam mogućnost bolje se upoznati sa njihovom kulturom, različitim izrazima i simbolima. Kultura starosjedilaca Amerike je toliko raznovrsna i bogata da naprosto nisam mogla odoljeti izazovu da pokušam kroz redizajn simbola iz moje perspektive kreirati 'Simbole naslikane pijeskom 2'", kazala je Telibečirević za Klix.ba

Izložbi su prirustvovali brojni gosti, a kritički osvrt na Almin slikarski opus napisala je antropologinja iz Beograda Dragana Kantarević.

Nakon prvobitnog opusa, gdje je umjetnica bila inspirisana srednjovjekovnom Bosnom, a koji je bio izlagan u BiH i Austriji, rad u pijesku je nastavljen boravkom umjetnice u Americi. Podsjetimo, Alma Telibečirević u Americi boravi od jula prošle godine, na studiju u oblasti odnosa s javnošću, komunikacija i žurnalizma, a u okviru programa stipendiranja Hubert H. Humphrey, koji Vlada SAD-a dodjeljuje svake godine.

Izložba u Phoenixu bit će otvorena naredne dvije sedmice.