Komentari (19)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Stari most u Mostaru,most u Visegradu.. Na desetine velemajstorskih djela ovog velikog graditelja. Pretpostavlja se da je bio albanskog s oceve,i kapodokijskog porijekla sa majcine strane.
His most Important piece of architecture was Masjid Al-Haram. During his tenure during 50 years of the post of imperial architect, Sinan is said to have constructed or supervised 476 buildings (196 of which still survive), according to the official list of his works, the Tazkirat-al-Abniya. He couldn't possibly have designed them all, but he relied on the skills of his office. He took credit and the responsibility for their work. For, as a janissary, and thus a slave of the sultan, his primary responsibility was to the sultan. In his spare time, he also designed buildings for the chief officials. He delegated to his assistants the construction of less important buildings in the provinces. http://en.wikipedia.org/wiki/Mimar_Sinan#Constructions
Kapadokijskog ili armenskog porijekla, kakvog ba albanskog.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Meni je licno bolja grcka arhitektura i rimljanska :) ali osmanlije su bile veoma pametne pa su se inspirisale o krscanstkom svijetu !
Sta sam sada rekla lose u pm? Zasto dislike? Jel imam pravo na misljenje?!
Izvini me ali ja sam studirala povijest umjetnost i arhitekturu nekoliko godina i to na sorboni :) i dosta sam putovala i ucila o islamskoj i arapskoj arhitekturi i nauke. Naravno da priznajem ljepotu islamske arhitekture, i volim to gledati i opisati ali samo sam rekla da me vise fascinira grcka i rimljanska arhitektura. Nista vise. A to sto su divne arhitekture ostavili turci i arapi tvrdim da nema ljepse !
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
...ključ svakog kamenog svoda je kamen u sredini, na vrhu...
statika