Narodno pozorište
0

6. aprila izložba fotografija Dražena Grujića "Vrata i prozori Sarajeva"

FENA
Dražen Grujić predstavit će se ovdašnjoj publici izložbom fotografija "Vrata i prozori Sarajeva", koja će povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, biti otvorena u Narodnom pozorištu.

Izložba će u organizaciji Gradske uprave Sarajeva biti otvorena prije početka svečane sjednice, a zatim će od 11. aprila biti postavljena u SPKD "Prosvjetu".

Dražen Grujić javnosti je već poznat po fotografijama iz ciklusa "Vrata i prozori" koje su snimane na lokacijama u BiH i u inozemstvu.

Te fotografije je već predstavio na samostalnoj izložbi u Zenici prošle godine , kao i na kolektivnoj izložbi fotografija "ObjektivNo1" u Umjetničkoj galeriji BiH.

Na ovoj će izložbi biti predstavljeno 15 fotografija snimanih u Sarajevu na lokacijama koje oslikavaju multikonfesionalnost grada, kao i svu slojevitost njegove istorije.

Bez želje da publici ponudi razglednice, Dražen je ovim ciklusom fotografija uspio da na, za Sarajevo najprepoznatljivijim objektima i lokacijama, kroz detalje pronađe "čaroliju koja daje ljepotu najobičnijim mjestima".

Tekst za izložbu pisala je kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović, navodeći da način na koji će neko doživjeti i predstaviti jedan grad zavisi isključivo od njega samog, i njegove "tačke gledišta", gdje se ona ne definiše kao statična tačka koju određuje posebnost u vremenskom i prostornom smislu, već "tačka gledišta" utemeljena na fotografišućem subjektu kao jedinstvenom subjektu, originalnom i potencijalno stvaralački usmjerenom.

Ona ocjenjuje da je Dražen Grujić fotograf mlađe generacije čije je "viđenje svijeta" već postalo prepoznatljivo po stilu, kompoziciji, ali i odabiru tema.

"Na Draženovim fotografijama gotovo nikada nema ljudi, ne zato jer ga oni ne zanimaju, već zato što on na njima, prema vlastitom iskazu, ne može da vidi "omjere, presjeke i skladno postavljene ivice. Sklad za kojim traga Grujić pronalazi u arhitekturi, odnosno fragmentima arhitekture, najčešće na elementima vrata i prozora", navodi Abdomerović u pratećem tekstu izložbe.