Kultura
37

5. Sarajevo Chamber Music Festival: Sedam besplatnih koncerata vrhunskih muzičara

FENA
Kemal Gekić
Kemal Gekić
Najprestižniji festival kamerne muzike u regionu Sarajevo Chamber Music Festival (SCMF), uz koncept "Out of the box", u svom 5. izdanju nudi publici sedam besplatnih koncerata koji promoviraju umjetničku izuzetnost.

Ovogodišnji Festival, koji će biti održan od 26. augusta do 1. septembra, tematski je usmjeren ka konceptu "Out of the box", što doslovno znači mišljenje izvan kalupa, odnosno izvađen iz normi.

Na programu su neka od najkontroverznijih djela kompozitora poput Bethoweena, Schumanna i Listza, ali i novijih muzičara kao što su Charles Ives, Olivier Messian, George Crumb i Alban Berg.

Osim rezidentnog Manhattan String Quarteta, nastupit će nekoliko pijanista svjetskog glasa, i to hrvatsko-američki pijanist Kemal Gekić, solist Njujorške filharmonije Stephen Gosling, klavirski duo Stephanie &, te turski dvojac Hakan Sensoy i Safak Eriskin.

Izvršna direktorica SCMF-a Amila Ramović istakla je danas na pres-konferenciji da je 5. SCMF najvažniji projekt Muzičke akademije u Sarajevu u saradnji s Manhattan String Quartetom, te da su vrlo ponosni što učesnici dolaze sa svih strana svijeta, od SAD-a, pa do BiH.

Tu se, naglašava ona, ne radi samo o širokom geografskom već i duhovnom prostoru, koji ovaj festival ponovo dovodi u Sarajevo.

"SCMF uvijek je usmjeren ka publici, te potrebi i namjeri da se kod publike isprovocira drugačiji način mišljenja i aktivan odnos prema umjetnosti, koji u umjetnosti uvijek podrazumijeva i aktivan odnos prema društvu", kazala je Ramović.

Kroz ovaj festival, ističe ona, nastoje pokazati šta znači drugačije misliti, biti kritičan prema stvarnosti, kao i šta znači vidjeti nadu u situaciji kada izgleda da je nema.

Umjetnički direktor SCMF-a i selektor programa Chris Finckel, koji je i kreirao frazu "Out of the box", podsjetio je da je već šesti put u Sarajevu te da je sretan što su formirali jake veze s Muzičkom akademijom.

Kako je rekao, za njega "Out of the box" znači kreativno razmišljanje, kako bi se pronašlo rješenje za probleme na neuobičajen i kreativan način.

Mišljenja je da su svi kompozitori, čija će djela izvoditi na ovogodišnjem Festivalu, morali razmišljati na taj način, odnosno izvan kalupa, kao individualci koji su se ponekad vjerovatno osjećali veoma usamljenim.

"Komadi koji će biti izvođeni izazov su za sve nas, izvođače, a sigurno i za publiku", zaključio je Finckel.