Kultura
8

126 umjetnika iz 40 zemalja na ovogodišnjem INTERBIFEP-u

FENA
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Internacionalni bijenalni festival porteta INTERBIFEP, jedna od najvećih likovnih manifestacija u BiH i regiji sa značajnim ugledom na evropskoj i svjetskoj kulturnoj sceni u oblasti likovnog stvaralaštva, bit će otvoren sutra u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

INTERBIFEP je međunarodni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i videoart portreta, na kojem učestvuju autori savremene likovne umjetnosti.

"Na festivalu ove godine imamo dvije nove kategorije, a to su videoart portreti i fotografije. U galeriji se nalazi oko 300 radova koji će biti predstavljeni na festivalu gdje će se izabrati najbolji radovi, a učestvuje 126 umjetnika iz 40 zemalja svijeta", izjavio je direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla Dženan Jusufović na pres-konferenciji.

"Zaista smo sretni što ćemo i na ovogodišnjoj izložbi imati veliki broj kvalitetnih radova umjetnika iz cijeloga svijeta. Danas slobodno možemo reći da je ovo jedan od najboljih festivala likovnog stvaralaštva u regiji, da je ovaj festival veoma ugledan i na evropskom i svjetskom nivou, da će publika moći uživati ne samo u postavci djela, nego i u brojnim drugim umjetničkim sadržajima koji će pratiti manifestaciju. Ako spomenemo činjenicu da postavka radova vrijedi više od 350.000 KM, to dovoljno govori o njenoj kvaliteti", dodao je.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Na konferenciji je istaknuto da je žiri, koji će izabrati najbolje radove na festivalu, sačinjen od svjetskih uglednih imena u svijetu umjetnosti. Članovi žirija dolaze iz Bosne i Hercegovine, Turske i Italije.

Najbolji radovi bit će nagrađeni diplomama za crtež i grafiku sa otkupnim nagradama, diplomama za fotografiju i videoart portret, diplomama "Ismet Mujezinović" i "James H. Pinto" i nagradom publike za najbolji portret.

Proglašenje nagrađenih autora će biti objavljeno 17. oktobra 2013. godine na svečanoj ceremoniji, a Festival će trajati od 17. septembra do 2. novembra.