magazin
0

Kritičari nisu oduševljeni portretom Kraljice

Sarajevo-x.com
Annie Leibovitz se proslavila kontroverznim fotografijama poznatih ličnosti. Slikala Johna Lennona golog i Clinta Eastwooda vezanog konopcima. Kritika je bila iznenađena kada je vidjela tradicionalni portret britanske kraljice, napravljen u čast njene posjete SAD-u.

Kraljica je prikazana u večernjoj haljini sa zamišljenim pogledom u daljinu. To definitivno nije ono što je kritika očekivala. Možda i nisu mislili da će pokazati kraljičinu stražnjicu, ali ovako konvencionalan portret je ispod Anniene reputacije.

Kritičar Washington Posta, Henry Allen za portret je rekao da ga podsjeća na one vašarske slike sa izrezanim glavama. "Pitam se da li je iza bio red ljudi koji su čekali da sjednu u istu stolicu i preuzmu kostim."

Sa druge strane, britanski kritičar William Feaver koji je oduševljen Annienim fotografijama Whoopi Goldberg u kupki od mlijeka i gole Demi Moore u visokoj trudnoći, smatra da je tradicionalni pristup sasvim prihvatljiv u ovom slučaju.

Mnogi su portret vidjeli kao pokušaj da se od Elizabethe napravi Helen Mirren. Helen je dobila Oskara za ulogu Kraljice u istoimenom filmu.