Afirmacija ljudskih prava
1

Krajem oktobra u Sarajevu će biti održan festival "Sloboda narodu"

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U oktobru će u Sarajevu bti održan festival "Sloboda narodu" na kom će se govoriti o pravu na slobodu govora, (anti)fašizmu, medijima i drugim temama bitnim za društvo u regionu.

U posljednjoj sedmici oktobra, 25. počinje festival koji će trajati nekoliko dana, a okupit će poznate novinare, profesore, pravnike, umjetnike kako bi zajedno problematizirali teme poput fašizma, manjina, slobode izražavanja i slično.

Kako je kazao Srđan Puhalo cilj festivala je "da podrži slobodu govora i da iskoristimo javni prostor da afirmišemo ljudska prava."

Plan je da kroz sedam dana u prostoru Doma mladih budu organizovane radionice, diskusije, predstave, izložba karikatura i drugi sadržaji na teme: "Da li pravosuđe prati medije, istraživačko novinarstvo dan poslije", "Da li Bog voli kukavice", "Šta je danas fašizam", "Kultura ili šund - šta spaja Balkan", "Manji od makova zrna ili kako je biti manjina u društvu", "Obrazovanje u službi vlasti" i druge.

Neki od govornika će biti novinari Slobo Georgiev, Dragan Bursać, Lejla Bičakčić, profesori Husnija Kamberović, Čedomir Antić, Dejan Jović, Ante Tomić, sudija Miodrag Majić, karikaturista Marko Somborac, režiser Srđan Dragojević i brojne druge ličnosti.

Pored toga će biti dodijeljena i nagrada za osobu koja je najjaktivnija u odbrani slobode ljudskih prava i demokratije u BiH.