Dan ponosa
539

Karađoz-begova medresa promovisala 373. generaciju maturanata

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Mostarska Karađoz-begova medresa danas je promovirala 373. generaciju maturanata i maturantica. Svečanoj akademiji u dvorani USRC "Midhat Hujdur Hujka" uz brojne zvanice prisustvovali su i ponosni prijatelji i rodbina 54 maturanta.
Ova genracija posebna je po tome što u svojim redovima ima i hafiza Kur'ana, Kasima Čelenku iz Zenice, koji je i učenik generacije.

"Meni je čast i zadovoljstvo što sam došao do jednog ovakvog sretnog završetka svog srednjoškolskog školovanja, jer biti maturant bilo koje medrese, a posebno Karađoz-begove je veliki doživljaj. Sama hafiska titula je nešto neopisivo riječima, to se samo dijelima može pokazati", kazao je hafiz Kasim Čelenka, napominjujući da je on petnaesti hafiz ove institucije.

Rastanak s kolegama maturantima budi i neku drugu vrstu emocija, kaže nam Kasim, četiri godinu su živjeli kao braća i sestre, a sad se rastaju.

Anela Manjura iz Stoca, učenica generacije, kazala nam je kako je sretna jer je svjesna da je iskoristila vremene provedeno u Medresi na pravi način.

"Smatram da je upis u ovu školu bila najbolja odluka koju sam mogla donijeti, a ovu priliku bih iskoristila da učenike završnih razreda osnovnih škola pozovem da upišu Karađoz-begovu medresu, da je to pravi izbor. Poslije medrese namjeravam da upišem Prorodno-matamatički fakultet, smjer matamatika", ispričala nam je učenica generacije.

Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese kazao je kako je ova generacija, dvadeseta poslijeratna, bilježila sjajne rezultate.



"Među njima imamo kantonalne prvake iz Matematike i Bosanskog jezika, prvake iz jezika na nivou Rijaseta IZ BiH te imamo i jednog hafiza Kur'ana", izjavio je direktor Tulek.

Direktor je mogao biti posebno ponosan na ovu generaciju, koju je vakifska, jer je izdvojila svoja sredstva za ovu važnu instituciju.

"Škole su danas sve više obrazovne, a sve manje odgojne institucije. Dobar odgoj se pak može naći u Karađoz-begovoj medresi, s toga je to najveća prednost medrese u odnosu na druge škole", kazao je Tulek.