Film/TV
0

Završeno snimanje filma "Odmor u Bosni"

FENA
Glavno snimanje filma pod radnim nazivom "Odmor u Bosni" reditelja i scenariste Richarda Sheparda, je upravo završeno.

Priča je bazirana na članku Scotta Andersona "Šta sam radio na mom ljetnom odmoru" objavljenom u "Esquireu". Film je finansirao QED International i Intermedia a producenti su Mark Johnson (Chronicles of Narnia, Rainman) i Scott Kroopf (The Last Samurai, Runaway Bride). Izvršni producenti su Bill Block (Vanilla Sky, Smart People) i Adam Merims (The Matador, Casanova).

Radnja filma prati novinara Simona Hunta (Richard Gere) i snimatelja Ducka (Terrence Howard) koji su radili u najžešćim ratnim područjima: od Bosne do Iraka, od Somalije do El Salvadora. Zajedno su bježali od metaka, slali TV izvještaje i dobivali Emmy nagrade. Onda, jednog užasnog dana, u jednom bosanskom selu, sve se promijenilo.

Za vijeme prijenosa uživo, na nacionalnoj televiziji, Hunt doživljava slom. Nakon toga, njegova "high profile" karijera je gotova; Duck dobiva unapređenje i dva čovjeka se rastaju. Pet godina kasnije, u ljeto 2000. Duck, njegov novi šef Franklin Harris (James Brolin) i mladi novinar Benjamin (Jesse Eisenberg), dolaze u Sarajevo da bi napravili priču o petoj godišnjici od završetka rata.

Pojavljuje se i Hunt; duh iz prošlosti obećava ekskluzivnu priču od svjetskog značaja. Naoružani jedino nezvaničnom informacijom, Simon, Duck i Benjamin dolaze na mračno, opasno mjesto duboko u neprijateljskoj teritorij.

"Odmor u Bosni" je sniman devet sedmica od 12. septembra do 11. novembra 2006. na lokacijama u BiH i Hrvatskoj. Izvršni producent Adam Merims je izjavio kako je ekipa i sretna i tužna što odlazi iz Bosne i Hrvatske gdje su vrlo toplo dočekani.

On je kazao da su uživali za vrijeme boravka u ovim zemljama te da se raduju ponovnom dolasku u region, sljedeće godine na premijeru filma.

U filmskoj ekipi su bili i direktor fotografije David Tattersall, (Green Mile, The Matador), production designer, Jan Roelfs, (Alexander, World Trade Center) i kostimograf, Beatrix Pasztor (Vanity Fair, Good Will Hunting).

Međunarodni distributer filma je QED International, a film u SAD-u prikazuje Weinstein Company.