Protest FTV-a zbog cenzure
0

Zašto nestaje signala za vrijeme "60 minuta"?

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Programski kolegij Federalne televizije obratio se javnosti saopštenjem u kojem oštro osuđuju udare na ovu TV kuću koje, kako ističu, provode pojedini kablovski operateri.

"U dijelovima Republike Srpske, ali i Federacije BiH, već se duže vrijeme događa isključivanje signala FTV-a u vrijeme emitovanja političkog magazina '60 minuta', ali i središnjeg dnevnika u 19 sati i 30 minuta. U ponedjeljak, 4. 5. 2009.godine, to je posebno došlo do izražaja, kada najveći dio emisije '60 minuta', u kojoj je gostovao ambasador SAD-a u BiH Charles English, građani u velikom broju mjesta u BiH nisu mogli gledati zbog prekida u emitovanju pojedinih kablovskih operatera", ističu iz FTV i dodaju kako se situacija nije popravila ni nakon upozorenja koja su uputili.

Iz ove TV kuće upozoravaju kako je njihov sljedeći korak obraćanje Regulatornoj agenciji za komunikacije i traženje da se poduzmu odgovarajuće zakonske mjere jer su "svi kablovski operateri po zakonu dužni dostavljati kvalitetan signal javnih emitera svojim korisnicima".

Novinari ovog medija poručuju da ih neće pokolebati novi oblik cenzure, te prijete i traženjem sudske naknade štete koja im je ovim aktivnostima prouzrokovana.