Nakon tri godine
3

Zabrana Marvelovih filmova u Kini službeno je ukinuta

L. R.
(Foto: Screenshot)
(Foto: Screenshot)
Kina je napokon ukinula zabranu prikazivanja svih Marvel filmova u zemlji nakon nešto više od tri godine, a neke od najnovijih naslova planira puštati u već u februaru.
Filmovi "Black Panther: Wakanda Forever" i "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" bit će objavljeni u Kini naredni mjesec nakon kineske Nove godine.

Bit će to prvi put da filmovi iz Marvel franšize izdaju svoje naslove na drugom najvećem svjetskom kino tržištu nakon 2019. godine kada su tu priliku posljednji put imali filmovi "Avengers: Endgame" i "Spider-Man: Far From Home".

Naslovi koji su blokirani za objavljivanje u Kini uključuju "Black Widow", "Spider-Man: No Way Home", "Eternals", "Shang-Chi" i "Legend of the Ten Rings", "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" i "Thor: Love and Thunder".

Zbog toga su mnogi naveli da nagađaju da bi glavni razlog mogli biti napetosti trgovinskog rata između SAD-a i Kine i nacionalistički politički stav pod predsjednikom Xi Jinpingom, kao i njegovo represivno jačanje kontrole nad civilnim društvom.

Ostale teorije uključivale su davanje prioriteta domaćoj filmskoj industriji u zemlji pojedinačne prekršaje cenzure počinjene u pojedinačnim filmovima poput vrlo kratkih LGBTQ trenutaka i spominjanja istospolnih veza.

Mnogi se pitaju zašto je Kina ukinula zabranu, ali pravi razlog je još uvijek nepoznat. Jedna od mogućnosti jeste da se Kina odlučila ponovo približiti Hollywoodu. Još uvijek se ne zna hoće li puštati filmove koje su fanovi propustili zbog zabrana.