Film/TV
13

Wolfgang Amadeus Brülhart na crvenom tepihu: Uvijek ću se vraćati u Sarajevo

Piše: A. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na večerašnjem crvenom tepihu 22. Sarajevo Film Festivala pojavio se Wolfgang Amadeus Brülhart, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva koje će mu sutra i zvanično biti uručeno.

Nekadašnji zamjenik ambasadora i kulturni savjetnik u Ambasadi Švicarske u BiH Srce Sarajeva će dobiti u znak priznanja za doprinos i podršku Obala Art Centru, kao i za inicijativu za izgradnju Meeting Pointa kao kulturnog centra, koji je danas prepoznat kao mjesto susreta i zvanično kino Sarajevo Film Festivala.

Prisjetio se vremena kada se mnogo radilo na promociji bh. umjetnosti, rekavši da je Sarajevo u njegovom srcu.

"Prije 20 godina sam bio ovdje i napravili smo Obala Meeting Point, a vraćam se skoro svake druge godine i uvijek ću se vraćati", poručio je.

O budućnosti ove zemlje rekao je kako je veoma važno da zažive vrijednosti tolerancije i suživota.

"Švicarska je zemlja sa mnogo manjina, a već više od 150 godina imamo ustav koji omogućava da živimo u miru", dodao je. U kasnijem razgovoru za BHT Brülhart je kazao kako je posjetio Umjetničku galeriju BiH i zaključio da ni danas kultura ne dobija dovoljno podrške i finansija.

"Kulturi treba dati prioritet kako bi Umjetnička galerija poput SFF-a postala važno mjesto za turiste", istakao je Švicarac.

Crvenim tepihom večeras je prošetala i ekipa turskog filma "Livada" koji će biti prikazan u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa.

Producentica filma Sezgi Üstün rekla je da joj je velika čast biti na SFF-u. O ekipi filma rekla je da su kao porodica, s obzirom da je riječ o malom timu. Na pitanje kako se u njenoj zemlji finansiraju filmovi navela je evropske fondove i podršku vlade.

Režiser Cemil Agaciklioglu otkrio je da kada piše scenarij 80 posto je stvarni dijalog, a ostatak pušta glumcima da budu kreativni.

"Livada" govori o turskoj porodici iz Istanbula, odnosno o starijem bratu koji je donedavno bio uspješan poslovan čovjek, ali onda zapadne u velike dugove i odluči posjetiti roditelje na selu i moliti ih da mu poklone porodičnu livadu kako bi riješio te probleme.