Priča o pobjedi ljudskog duha
0

Uskoro film o spašavanju 33 čileanska rudara

SRNA
Čileanski rudari koji su 69 dana bili zarobljeni pod zemljom u rudniku San Jose prodali su prava za snimanje filma o njihovoj priči producentu Mikeu Medavoyju.

"Ovo je priča o pobjedi ljudskog duha i svjedočanstvo hrabrosti i istrajnosti čileanskog naroda. Ne mogu da zamislim bolju priču koja bi bila ekranizovana", saopćio je Medavoy, koji je odrastao u Čileu, a poznat je po produciranju "Crnog labuda" za koji je glumica Natali Portman ove godine dobila Oskara za najbolju glumicu i "Zatvorenog ostrva", Martina Scorsesea.

Scenario za sagu o 33 čileanska rudara trebalo bi da napiše Jose Rivera, koji je scenarista "Dnevnika motocikliste", filma koji je opisao putovanje Che Guevare i njegovog prijatelja Alberta Granada motociklom kroz Južnu Ameriku.

Rudar Juan Illanes nazvao je budući film "jedinom zvaničnom i autorizovanom verzijom o onome šta su rudari preživaljavali u rudniku San Jose".

"Najveći dio naše priče nikada nije ispričan", rekao je  Illanes.

Planirano je da snimanje filma počne sljedeće godine.

Nesreća se dogodila 5. augusta prošle godine kada su 33 rudara ostala zatrpana 600 metara pod zemljom.  Iz rudnika su izvučeni polovinom oktobra.