Film/TV
11

Upriličena dugo očekivana premijera: Soul Train napokon stigao u Tuzlu

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Dugo očekivana tuzlanska premijera dokumentarnog filma Soul Train mladog reditelja Nermina Hamzagića upriličena je večeras u Domu mladih u Tuzli.

Riječ je o filmskom ostvarenju koje govori o muzičkom istraživanju, a glavni protagonisti su članovi grupe FM Jam koja je postavila temelje bh. hip hop scene.

Pa tako, u filmu se pojavljuju Frenkie, Soul, Kontra i Billain koji su u četiri dana provedena na šinama obišli Tuzlu, Banja Luku, Sarajevo, Konjic i Mostar.

Prilikom svog putovanja upoznali su banjalučku Slam Poetry ekipu, u Zenici su svirali sa orkestrom i horom Kulturno-umjetničkog društva Željezara, u bh. prijestolnici gostovali Sarajevskoj filharmoniji, a u Konjicu su obišli Titov tajni bunker u kojem im je domaćin bio Edo Maajka.

Na vrhuncu svega u Soul Trainu su ugostili talentovanog bh. interpretatora sevdalinki Božu Vreću.

Reditelj Nermin Hamzagić u razgovoru za Klix.ba kaže da je rad na ovom projektu za njega predstavljao izuzetno uzbudljivo iskustvo.

"Ovdje smo se odlučili za voz, s obzirom da je on jedinstven primjer za našu državu. Posebno mi je drago što su se iz ovog filma rodile dvije vrlo snažne i zanimljive muzičke numere. Tuzlanska premijera mi je jako bitna jer je ovaj grad začetnik bh. hip hop scene. Također, radujem se premijerama i u drugim gradovima i nadam se da će nas publika dobro prihvatiti“, kaže Hamzagić.

S druge strane, reditelj ističe da je bilo vrlo rizično prihvatiti se rada na ovom projektu.

"Rad je bio vrlo zahtjevan jer je bilo potrebno istražiti koliko zapravo muzika govori o bh. društvu. Željeli smo da zahvatimo jedan veliki dijapazon. Od sevdaha do moderne interpretacije sevdaha koju radi Božo Vrećo, pa preko nečega što je orkestar koji je u tradiciji. To je u početku bilo vrlo rizično, ali smo se usudili upravo zbog te namjere da vidimo šta se može desiti sa te fuzije različitih muzičkih pravaca. Kruna te fuzije je zapravio bio Frenkijev nastup sa Sarajevskom filharmonijom“, dodaje reditelj.

Uspjeh Soul Traina prevazišao je očekivanja Adnana Hamidovića Frenkija.

"Drago mi je što i ljudi u Tuzli konačno imaju priliku pogledati ovaj film koji nosi šarenilo raznih muzičkih žanrova u BiH. Temelj filma je hip hop, ali ovdje su zastupljeni i drugi muzički pravci što je odlično. U filmu se vidi da bh. scena ima za pružiti mnogo toga, a također je bogata i mnoštvom talentivanih muzičara. U prvom planu to nam nije bio cilj da predstavimo, ali je na kraju tako ipak ispalo“, naglašava Frenkie.

Film je prvi put javnosti predstavljen u okviru Sarajevo Film Festivala, a kako nam otkrivaju naši sagovornici, otvorena je mogućnost i da u narednom periodu uslijedi nastavak ove priče.

"Trenutno je naša interna šala da ćemo nakon Soul Traina napraviti Soul Plain, ali ja se iskreno nadam da će ovu našu ideju podržati Red Bull. Mislim da bi bilo zanimljivo ovaj obrazac primijeniti na region, dakle, otići u područje bivše Jugoslavije i dovesti neke druge umjetnike u saradnju. Ja bih se iskreno tome radovao i ne isključujem tu mogućnost“, dodaje Hamzagić.

Svi oni koji nisu bili u prilici prisustvovati tuzlanskoj premijeri filma Soul Train, isti mogu pogledati u subotu i nedjelju, 19. i 20. marta ove godine, u Kinu Kaleidoskopu u Tuzli.

Film će se prikazivati u terminu od 15 sati i 30 minuta, a ulaz je slobodan.