Film/TV
208

Upečatljiva ratna priča Une Gunjak o djevojčici i kokoški osvojila i Japan

Klix.ba
Nakon Srca Sarajeva, evropskog Oscara i priznanja na festivalima u Francuskoj, Mađarskoj, Gruziji, Italiji i drugim zemljama, bh. rediteljica Una Gunjak okitila se još jednom vrijednom nagradom za sjajni film "Kokoška".

Na 10. međunarodnom festivalu kratkog filma u japanskom Sapporu "Kokoška" je osvojila Grand Prix u kategoriji "One Title Section".

Festival u Japanu
Festival u Japanu

Ovaj kratkometražni film snimljen je u Zagrebu, a njegova radnja odvija se u opkoljenom Sarajevu. Priča je zasnovana na Uninom ratnom iskustvu. U njenom filmu šestogodišnja Selma za rođendan poželi pile i krompiriće, a njen otac donesene živu kokošku koju djevojčica doživljava kao novu kućnu ljubimicu i želi je spasiti sudbine koja joj je namijenjena.

Una je autorica scenarija i režiserka filma u kojem glume Mirela Lambić, Esma Alić, Iman Alibalić i Mario Knezović.

Kadar iz filma
Kadar iz filma

Glavna nagrada festivala u Sapporu otišla je u ruke iranskog filmadžije Omida Abdollahija za kratke filmove "Bandage", "Hostess" i "Glimmer". Međunarodni žiri festivala činili su Obayashi Nobuhiko i Suzui Takayuki Hokkaido iz Japana, Diane Pernet iz Francuske, Wilson J. Tang iz Kanade i Ji-Seung Lee iz Južne Koreje.

Una Gunjak
Una Gunjak