Film/TV
0

Umro Charles Bronson

Klix.ba
Charles Bronson 1921 - 2003
Charles Bronson 1921 - 2003
U 81. godini života u bolnici u Los Angelesu preminuo je jedan od naijstaknutijih holivudskih glumaca svih vremena, Charles Bronson.

Legendarni američki glumac, pravim imenom Charles Buchinsky, umro je u subotu od posljedica upale pluća, javio je u nedjelju CNN. Bronson je prema izvještajima bolovao od Alzheimerove bolesti. Charles Bronson proslavio se ulogama u filmovima kao što su Sedmorica veličanstvenih, Veliki bijeg, Dvanaestorica žigosanih, Bilo jednom na divljem zapadu i Smrtonosna želja.

Bronson, koji je u karijeri snimio više od 60 filmova, ostat će poznat po ulogama čvrstih, jakih, žilavih, šutljivih i opasnih junaka.

Charles Bronson, jedan je od 15 djece litvanskog rudara iz Pennsylvanie. Nakon završene srednje škole radio je kao rudar, a od rudarstva ga je uspjela odvojiti jedino vojska kada je učestvovao u II. svjetskom ratu. Nakon rata počeo se zanimati za glumu, te je studirao na Pasadena Playhouseu. Prvu filmsku ulogu dobio je 1950. kada je glumio mornara u filmu sa Garyjem Cooperom You're in the Navy Now. "Hollywood Foreign Press Association" nazvala ga je 1972. najvećom zvijezdom Box Officea, a 1971. godine primio je nagradu Zlatni globus kao "najpopularniji glumac u svijetu".

U Italiji, gdje je Bronson snimao mnoge filmove, zvali su ga "Il Brutto" [ružni], dok je u Francuskoj bio poznat kao "le sacre monstre" [sveto čudovište]. Prva supruga bila mu je Harriet Tendler, a 1969. godine oženio je glumicu Jill Ireland, koja je 1990. umrla nakon duge borbe sa rakom.