Film/TV
0

"Umjetnik" i "John Carter" na repertoaru Cinema Cityja

Sarajevo-x.com
U novoj filmskoj sedmici multiplex Cinema City predstavlja i zvanično najbolji film protekle godine te trenutno najgledanije 3D naslove iz svjetskih kina.

Program Cinema Cityja od 15. marta predvodi filmsko remek-djelo, romantična komedija "Umjetnik" (The Artist). Crno-bijeli nijemi film francuskog autora Michela Hazanaviciusa, koji na najbolji mogući način slavi zlatno doba Hollywooda 20-ih godina prošlog vijeka, svoj pobjedonosni put je započeo svjetskom premijerom na prošlogodišnjeg Cannes Film Festivalu, gdje je glavnom protagonisti, trenutno najvećem francuskom glumcu Jeanu Dujardinu donio Zlatnu palmu za najbolju mušku ulogu.

Odatle više nije bilo zaustavljanja za ovaj jedinstveni film koji je nošen ovacijama kritičara osvojio bezbroj nagrada festivala i filmskih udruženja te Zlatne globuse i BAFTA nagrade za najbolji film i najbolju mušku ulogu nevjerovatno uvjerljivog Dujardina. Vrhunac uspjeha stigao je na 84. godišnjoj dodjeli nagrada Američke Filmske Akademije sa apsolutnom pobjedom i osvajanjem Oscara za najbolji film godine, najbolju mušku ulogu, najbolju režiju Hazanaviciusa, kostime i najbolju muziku. Pored brilijatnog i izuzetno karizmatičnog Dujardina, u filmu koji će vas nasmijati, rastužiti, zabaviti i na kraju potpuno oduševiti, u sporednim ulogama gledamo Hazanaviciusovu suprugu, prelijepu Benerice Bejo, takođe u ulozi karijere te američke veterane Jamesa Cromwella i Johna Goodmana.

Radnja filma je smještena u Hollywood 1927. godine, a Dujardin igra Georgea Valentina, jednog od vladara nijemog filma. Igrom slučaja, na premijeri upoznaje mladu i prelijepu plesačicu Peppy Miller koja, zahvaljujući njemu, brzinom svjetlosti postaje velika zvijezda nadolazećeg zvučnog filma. Valentine brzo pada u zaborav, a jedina koja će ostati sa vjerom u njega je upravo Peppy koja je potajno zaljubljena u njega...

S druge strane Cinema City za ljubitelje vrhunskog avanturističkog spektakla na repertoaru od 15. marta predstavlja blockbuster "John Carter". Visokoprofilnu ekranizaciju literarnog SF klasika Edgara Ricea Burroughsa, snimljenu najmodernijom 3D tehnologijom koja je na tragu "Avatara", rediteljski potpisuje Andrew Stanton, Oscarom nagrađeni kreator animiranih blockbustera "U potrazi za Nemom" i "Wall –E", dok se u naslovnoj ulozi pojavljuje mladi ljepotan Taylor Kitsch, junak stripovskog spektakla "Wolverine". U filmu koji je proteklog vikenda bio na drugom mjestu američke top-liste sa trodnevnom zaradom od preko 30 miliona dolara, sporedne uloge igraju mlada ljepotica Lynn Collins, također zvijezda spektakla "Wolverine" te sjajni veterani Willem Dafoe, Thomas Haden Church i Mark Strong.

Priča govori o umornom veteranu, bivšem vojnom kapetanu Johnu Carteru, koji neobjašnjivo dospijeva na Mars i biva uvučen u sukob epskih razmjera među stanovnicima planete. U svijetu na rubu kolapsa, Carter ponovo otkriva svoju čovječnost kada shvati da je opstanak Barsooma i svih stanovnika u njegovim rukama..

U saradnji sa distributerom filma Art Servis, Cinema City je za prvi vikend prikazivanja filma "John Carter" pripremio i nagradnu igru u kojoj će svaki 100. gledatelj na poklon dobiti promo predmet, majicu, kapu, lopticu, sat, rokovnik ili privjesak. Nagradna igra traje do isteka zaliha nagrada.

Ni najmlađi gledatelji i njihovi roditelji neće biti uskraćeni za novu dozu vrhunske zabave, od 15. marta počinje emitovanje trenutno najgledanijeg filma u američkim kinima, animirane avanture "Loraks" (Dr.Seuss' The Lorax). Urađena prema još jednom u nizu literarnih bestsellera za djecu Dr.Seussa, 3D avantura koja svojom neobičnom tematikom posebnu pažnju skreće na očuvanje životne okoline, rediteljsko je ostvarenje Chrisa Renaulda i Kylea Balde, tvoraca još jednog animiranog blockbustera "Grozan ja". Glasove glavnim karakterima u filmu, koji je prošlog vikenda bio na prvom mjestu američke top-liste, sa trodnevnom zaradom od fantastičnih 70 miliona dolara, posuđuju tinejdžerske hollywoodske zvijezde Zac Efron i Taylor Swift te sjajni komičari Ed Helms, Denny De vito i Betty White.

U fantastičnom svijetu u kojem je sve plastično i nema prave flore 12-godišnji dječak traži jednu stvar koja će mu omogućiti da osvoji simpatije djevojke svojih snova. Kako bi je pronašao, on mora otkriti priču Loraksa, čangrizavog, ali šarmantnog stvorenja koje se bori kako bi spasilo svoj svijet sa kojim će proći bezbroj nezaboravih avantura…

Mutiplex Cinema City za narednu filmsku sedmicu od 22. marta najavljuje novu svjetsku premijeru, ovaj put avanturističkog spektakla "Igre Gladi" (The Hunger Games), adaptacije još jednog literarnog fenomena 21. stoljeća, američke spisateljice Susanne Collins, te početak emitovanja fantazijske komedije "Ogledalce, Ogledalce" (Mirror Mirror), modernu adaptaciju klasične bajke o Snjeguljici u kojoj u ulozi zle kraljice gledamo najveću zvijezdu Hollywooda i dobitnicu Oscara Juliu Roberts.

Cinema City još jednom podsjeća na uslugu telefonskih rezervacija na već dobro poznati broj telefona 033 567 267 svakim radnim danom od 10 do 13 sati. Sve informacije o aktuelnim i nadolazećim filmskim naslovima te svim uslugama multiplexa Cinema City svi zainteresovani mogu pronaći na filmskom portalu www.cinemacity.ba ili putem info telefona: 033 567 288.