Sedmica mode u Milanu
100

Ukrajinski modeli nakon prestižnog događaja: Svijet mode je "gluh" na dešavanja u našoj zemlji

I. B.
Anna Mazzhyk (Foto: Twitter)
Anna Mazzhyk (Foto: Twitter)
Poznati Ukrajinci iz svijeta mode, koji su svega nekoliko sati prije granatiranja napustili svoju domovinu kako bi prisustvovali Sedmici mode u Milanu, podijelili su svoja iskustva ovog nemilosrdnog svijeta dok se njihova zemlja bori za opstanak.

Glamura u italijanskoj prijestolnici mode ni ovoga puta nije nedostajalo, a ako se nekome rušio svijet, bila su to imena s ukrajinske modne scene, koja su bila primorana šetati pistom u dizajnerskim komadima dok se istovremeno njihove porodice i prijatelji skrivaju po skloništima usred bombardovanja.

Neki od modela, uglavnom zarobljeni na putu do Ukrajine, progovorili su kako je izgledalo prisustvovati jednom ovakvom događaju dok je u njihovoj zemlji rat.

Ukrajinski model Kristy Ponomar (21) prošetala je na Pradinoj reviji ispred Taike Waititija, Rite Ore i Kim Kardashian, no iako joj se pružila jedinstvena prilika, nakon nje je izjavila kako joj je to bila najteža revija u životu.

Na Instagramu je podijelila objavu na kojoj je video gdje Putinu pokazuje srednji prst, ali i fotografija gdje je uplakana.

"Je*eni rat! Je*eni Putin! Želim da se vratim kući i ostanem sigurna! Upravo sam odradila reviju koja je bila nešto najteže u mom životu. Hodam za tebe, moja Ukrajino", napisala je u objavi.

Kristy svakodnevno dijeli postove u znak podrške Ukrajini. Ljudima ukazuje na trenutnu situaciju te načine kako mogu pomoći napadnutoj zemlji, a pokazala je i fotografiju svoje porodice u improviziranim skloništima.

Manekenka Kateryna Zub, koja je također zaglavila na putu za Ukrajinu, ne može doći do svojih roditelja koji se nalaze u Harkovu. U Milano je odletjela prošlog ponedjeljka, svega nekoliko dana prije Putinove invazije.

Ova 21-godišnjakinja, koja je nosila kreacije Hermesa, Guccija i Dolce&Gabbane, rekla je kako je bila na putu za kasting kada je čula za Putinov upad.

"Toliko sam plakala da nisam mogla raditi. Ovo je užasno, noćna mora. Ne mogu vjerovati da se to dešava u mojoj zemlji", rekla je.

Kateryna je rekla da su neki brendovi ponudili pomoć, no na cijelom događaju nedostajala je svjesnost o ratu, a glavna tema bili su Prada i Gucci.

"Zovem roditelje koji me pokušavaju uvjeriti da je sve uredu, a u pozadini čujem zvukove oružja. Možete li zamisliti kako je to? Sada je kasno, ne mogu nigdje otići. Rusi su svuda, tenkovi su svuda. Bože, ovo je noćna mora. Gore od svega što sam gledala u filmovima", izjavila je u intervjuu.

Ukrajinsku dizajnericu Annu Mazzhyk također je probudio poziv roditelja rano ujutro, kada su joj javili da je Rusija napala Ukrajinu.

"Plakala sam koliko mi je bilo teško. Svi nosimo sunčane naočale da prikrijemo svoje natečene oči", rekla je 22-godišnjakinja iz Kijeva.

Ana je uspjela doći do Varšave, a svoj doprinos odlučila je dati pokrenuvši profil na OnlyFansu i donirati sav prihod za pomoć.

"Fotografija za privlačenje pažnje. Ukrajino, volim te", napisala je uz fotografiju gdje u donjem vešu drži kalašnjikov.

"Ok, dečki, evo nešto za vas. Nisam u Ukrajini, ali ako zatreba, dat ću svoje tijelo za nju. Pretplatite se na moj OnlyFans račun, sav novac ću donirati Ukrajini", rekla je i dodala kako nije mislila da će to ikada učiniti, ali da će svom narodu i državi pokušati pomoći na sve načine.

Ana je podijelila i svoje fotografije ispred Prade u Milanu, a iako je prilično moderna na fotografiji, zumirala je kako bi pratitelji vidjeli kako ustvari izgleda njeno lice.

"Prve dvije fotografije su ono što vi vidite. Ostalo je ono što se stvarno dešava", robjasnila je.

Dima Ievenko, dizajner brenda Ienki Ienki, također je zaglavio na zapadu Evrope, a u razgovoru za GQ objasnio je kako je uoči rata dobio poruke svoje uplašene porodice, prijatelja i zaposlenika te je proveo cijelu noć tražeći im mjesta gdje će se skloniti.

"Moji roditelji su u Kijevu i ne mogu otići. Imam tim od 120 mladih ljudi. Svi su mladi, djevojke i momci, a bombe lete pravo na Kijev. Nikada nismo očekivali ovakvo nešto", objasnio je.

Kada je riječ o Sedmici mode u Milanu, poput mnogih, složio se kako o dešavanjima u Ukrajini niko nije previše mario.

"Nikoga nije briga. Ovdje sam s ostalim Ukrajincima, sastajemo se jedni s drugima, a kada izađemo na pistu, kao da smo u kapsuli", rekao je.

Spomenuo je i kako ih je vrijeme u Milanu poslužilo te da su ograničenja COVID-a bila prilično "blaga", no da su Ukrajinci tamo živjeli totalno drugačiju stvarnost.

Mnogi su se složili kako ovaj događaj nije trebao biti nešto u fokusu, a svoja mišljenja dijelili su javno na društvenim mrežama.

"Dragi prijatelji, molim vas, ukazujte na situaciju u Ukrajini. Sada nije vrijeme za Pradine revije i ostala s*anja. Ovo je genocid nad jednom nacijom koji svi tiho posmatrate", napisala je stilistkinja Anastasiie Gutnyk.

Modni direktor ukrajinskog Voguea Vena Brykalin istakao je kako je Milanska sedmica mode pokazala da je svijet mode "gluh" na ovakva dešavanja.

U razgovoru za Evening Standard spomenuo je kako je iz Kijeva u Milano otputovao dan ranije, što mu je možda "spasilo život" jer je nekoliko sati poslije zračni prostor zavoren.

Istakao je kako je Giorgio Armani jedini dizajner koji je odao počast krizi u Ukrajini, održavši svoju reviju u potpunoj tišini, a zatim je podijelio i profil Balenciage, koja je svoje društvene mreže jučer usmjerila na svijest o dešavanjima u Ukrajini.

"Ova industrija zaista je gluha, a Milano je to i pokazao. Ne očekujem da modeli izlaze s ukrajinskim nacionalnim zastavama ili pale portret Vladimira Putina na pisti. 'Najgore' što možete učiniti je da ubacite ukrajinsku haljinu u svoju kolekciju samo da pokažete svoju podršku", izjavio je.

Vena je istaknuo i kako mu nije jasno radi li se ovdje samo o lijenosti i bezosjećajnosti ili strahu od gubitka klijenata s obzirom na to da je Rusija ogromno tržište vrhunskih dizajnera.