Osvrnuli se na njen rad
56

Udruženje rediteljica i reditelja: Pozdravljamo pomake u otklanjanju blokade Fondacije za kinematografiju

I. S.
Udruženje rediteljica i reditelja u BiH danas je održalo press konferenciju na kojoj se osvrnulo na rad Fondacije za kinematografiju.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

URiRuBiH pozdravlja pozitivne pomake u otklanjanju blokade Fondacije za kinematografiju koja u protekle tri godine nije funkcionisala po statutu i unutar zakonskog okvira, već kao društvo jednog lica.

Naše tvrdnje sada potvrđuju odluke Vlade FBiH te izvještaji Jedinice za nadzor budžeta i izvještaj Ministarstva kulture i sporta, koji između ostalog navodi da je šest od sedam sjednica UO fondacije u proteklom mandatu održano samo sa jednim članom tj. predsjednikom fondacije bez prisustva ostalih članova UO.

Sretni smo što je Vlada FBIH nakon utvrđivanja brojnih nepravilnosti u radu fondacije, poništila konkurse koji su provedeni od strane samo jednog lica, te imenovalo v.d. UO, sa jasnim zaduženjem da ove nepravilnosti adresira te omogući sprovođenje novog konkursa fondacije.

O zloupotrebama Beusa smo kao strukovno udruženje govorili u više navrata, kako putem medijskih objava, tako i dopisima nadležnim institucijama. Danas smo sretni sto našu zabrinutost za budućnost ovog važnog fonda, možemo adresirati kroz izvještaje nadležnih institucija, ohrabreni što je proces revizije rada fondacije u njenom proteklom mandatu napokon pokrenut.

Danas vam na uvid prilazemo već spomenuti Izvještaj o nadzoru nad radom Fondacije za kinematografiju, koji obuhvatajući period od samo prvih šest mjeseci 2023. godine citira ne samo brojna i sistematska kršenja pravilnika i statuta fondacije, već ukazuje i na moguća krivična djela kroz odstupanja od odredbi Zakona o javnim nabavkama.

Prilažemo rješenje Jedinice za nadzor Federalnog ministarstva finansija koje navodi da je u ranijoj inspekcijskom kontroli provedenoj u fondaciji utvrđena nezakonitost u dodjeli novčanih sredstava fondacije, gdje nije definisana veza između ostvarenih bodova stručnog žirija i iznosa dodijeljenih iz budžetskih sredstava. (Upravni odbor fondacije su činili Beus, Hadžihafizbegović i Trivić)

Ovo rješenje potvrđuje toliko akutne nepravilnosti da se njime nalaže odlaganje sprovođenje novog konkursa Fondacije dok se iste ne uklone.

Također smo svjesni da je u proceduri i zapisnik dodatne budžetske revizije pojedinačnih korisnika u kome je već naznačeno da se potražuje povrat od iznosu od preko 1.000.000 KM dodijeljenih budžetskih sredstava u proteklom mandatu fondacije, zbog zloupotrebe finansijskih procedura i predstavljanja utrošaka.

Dok čekamo da nam bude dostavljen i ovaj dokument, od jasnog interesa javnosti, na uvid vam zasad prilažemo listu korisnika iz ovog perioda, a iz koje možete vidjeti da su navodi o korisnicima koji su bili plasirani u javnosti netačni.

URiRuBIH je podnijelo krivičnu prijavu protiv gosp. Beusa, a pojedini članovi su na javne istupe u medijima podnijeli tužbu za klevetu.

Sigurni smo da će vlada, nakon svih dokaza, imenovati novi UO koji će raditi transparentno i u skladu sa zakonom te da će vlada uskoro formirati Audio-vizuelni centar i u skladu sa praksama Evropske unije donijeti zakon o kinematografiji koji su URiRuBIH i UFR pripremili još 2016. god.