Film/TV
0

U Mostaru obilježeno 20 godina RTM-TV1

Klix.ba
U velikoj dvorani mostarskog Hotela "Bristol", u prisustvu više stotina Mostaraca te brojnih gostiju i prijatelja iz više mjesta Bosne i Hercegovine, uz višesatnu zabavu i druženje obilježena je 20. godišnjica medijske kompanije RTM-TV1.

U okviru bogatog sadržaja večeri prikazan je film o nastanku i razvoju Radio Mostara i Televizije Mostar tokom proteklih 20 godina, koji su od prije dvije godine pozicionirani u medijskom sistemu TV1.

U svom obraćanju Alija Behram, predsjednik Nadzornog odbora kompanije RTM-TV1, podsjetio je na teško vrijeme u kome se 16. septembra 1992. godine oglasio Radio Mostar – Ratni studio, kao izraz svojevrsnog novinarskog, pa narodnog bunta, kao glas protiv rata i sukoba, mržnje i razaranja, teritorijalnih i etničkih podjela u dolini Neretve i u Bosni i Hercegovini.

"Nepune tri godine nakon Radio Mostara pod našim krovom 20. septembra 1995. započela je svoj program Televizija Mostar, kao još jedan snažan simbol slobodarske misli Mostara u vremenima najvećih iskušenja za ovaj grad i njegove građane. U početku nismo imali ni dovoljne tehničke, niti izrasle novinarske kadrove, ali smo zajedno i istrajno u paklu rata pekli taj zanat i sticali iskustva kako bi na najbolji način mogli odgovoriti na sve izazove s kojima smo bili suočeni, živeći u gradu shrvanim ratom i opterećenim izuzetno teškom političkom i ekonomskom situacijom. Kao svjedoci vremena bilježili smo, javljali i govorili glasno i bez rezervi o svemu što smo gledali vlastitim očima i što se događalo u našem okruženju. Sa današnje distance, mogu slobodno reći da smo časno obavljali novinarske dužnosti i bili uz svoje sugrađane kada je i njima i Gradu bilo najteže", rekao je u svom obraćanju Alija Behram, zaključivši: "Ono što nas je izdvajalo, a jednako tako preporučuje nas kao izrastao i profesionalan medij i danas, jeste da smo privrženi istini i jednako tako glasno i predano zagovarali i ohrabrivali očuvanje cjelovitosti i multietničke strukture, kako Grada Mostara, tako i cjelovite i nedjeljive Bosne i Hercegovine, zemlje ravnopravnih naroda i građana, u evropskoj porodici, na mirnom Balkanu."

Za sve protekle godine, uprkos stalnim i snažnim političkim pritiscima, RTM je uspijevala sačuvati vlastitu uređivačku politiku i kao nezavisan komercijalni medij, sama kreirati vlastitu budućnost.

"RTM se tako prije nekoliko godina našao pred sudbonosnim izborom, sa dvije mogućnosti. Prva - ostati zakovan kao lokalni medij, oslonjen isključivo na skromne marketinške prihode iz lokalne zajednice od kojih neće moći preživjeti – kao što je to uostalom bio ili je sada slučaj sa drugim medijima i brojnim institucijama kulture i sporta koji su, ili već ugašeni, ili su na izdisaju. I druga mogućnost - izdići se iznad te situacije i smoći snage za novi iskorak u budućnost."

"Mi smo se odlučili za ovo drugo: a to je danas TV1, satelitska news-televizija, naš vlastiti projekat, za koji danas – samo dvije godine nakon pokretanja – znaju svi u Bosni i Hercegovini i regiji ex Jugoslavije, ali i u cijelom svijetu – gdje god danas žive kako naši Mostarci, tako i građani iz drugih gradova i dijelova Bosne i Hercegovine. Na ovakav izbor i ukupan rezultat, mi smo, naravno, posebno ponosni", zaključio je u svom obraćanju Behram.

TV1