Uoči otvaranja SFF-a
620

U ispunjenom kinu na Metalcu prikazana radna verzija filma Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu

N. O.
Projekcija radne verzije filma o Emeriku Blumu (Foto: D. S./Klix.ba)
Projekcija radne verzije filma o Emeriku Blumu (Foto: D. S./Klix.ba)
Večeras je u Ljetnom kinu Coca-Cola na Metalcu uoči otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala upriličena specijalna projekcija radne verzije filma o Emeriku Blumu bh. rediteljice Jasmile Žbanić
Žbanić i produkcija Deblokada tragajući za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen.

Naveli su da im je želja da građanima Sarajeva pokažu šta su do sada našli i da građani mogu pomoći završetku filma. Ovo je unikatan proces gdje u stvaranju filma mogu učestvovati svi građani.

Prije same projekcije publici se obratila rediteljica Žbanić, a uz nju na binu je izašao i direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Jasmila Žbanić i Jovan Marjanović na projekciji radne verzije filma o Emeriku Blumu (Foto: D. S./Klix.ba)
Jasmila Žbanić i Jovan Marjanović na projekciji radne verzije filma o Emeriku Blumu (Foto: D. S./Klix.ba)

Sudeći po fotografijama čini se da je Ljetno kino Coca-Cola na Metalcu gdje je održana projekcija bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta.

"Poslije svakog snimanja ili otkrivenog materijala cijela ekipa i ja bismo se osjećali kao da nas je neko stavio u svemirsku letjelicu. Sve što čujete o Blumu zvuči kao naučna fantastika iz pozicije sadašnje BiH. Njegovi saradnici s kojima smo razgovarali radili su u sistemu u kojem se proizvodilo, izvozilo, zarađivalo milijarde, ulagalo u školstvo, bilo stotinama godina ispred svog vremena", kazala je Žbanić o filmu u ranijem razgovoru za Klix.ba.

"Voljela bih da mladi ljudi vide ovaj film, da vide BiH kao uspješnu, otpimističnu, prosperitetnu zemlju u kojoj su se cijenili ljudi, naročito mladi", poručila je tom prilikom.

Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa s nekoliko zaposlenih napravio uspješnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i cijelu Jugoslaviju naprijed u - danas nezamislive - uspjehe i prosperitet.

U Energoinvestu su zaposleni koristili računare već 70-ih godina, email komunikaciju 80-ih, proizvodili su u svojim fabrikama i izvozili na sve kontinente. Svaki radnik od firme je dobijao stan i besplatan godišnji odmor.

"Kako je to bilo moguće? I da li su građani Bosne i Hercegovine zaboravili ko su i šta su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum?", pitanja su koja u filmu postavlja Jasmila Žbanić.