Rat sapunicama
0

Turske serije dobile indijsku konkurenciju

Sarajevo-x.com
Raskošna, puna šarenila, emocija i pjesama, serija bollywoodske produkcije će prvi put biti prikazana na našim malim ekranima. Naime, od 5. marta na OBN televiziji počinje emitiranje indijske telenovele "Main teri parchhain hoon" ili u domaćem prijevodu "Tvoja sam sudbina" nastale u produkciji tamošnje filmske industrije poznate kao Bollywood.

Riječ je o zanimljivom odabiru urednika OBN-a koji su htjeli gledateljima ponuditi nešto novo, posve suprotno od američke i evropske produkcije, ali i dati svoj odgovor na zaluđenost turskim sapunicama. Serija od 212 epizoda o egzotičnom svijetu Indije i njene bogate kulture prikazivat će se od ponedjeljka do petka, od 16:00 sati.

Glavna protagonistica serije je atraktivna bollywoodska zvijezda, 22-godišnja Mega Ghupta, koja glumi Aanchal, mladu Indijku koja želi postati modna dizajnerica, no sve se zakomplicira kada upozna Siddarthu, oca troje djece.

Serija neće biti samo novost na domaćim ekranima nego i uvod u nove trendove zbog svoje raskoši boja, emocija, muzike i plesa, koje do sada viđeni slični formati nisu imali, a po kojima je Bollywood prepoznatljiv. Također, serija će dočarati Indiju i upoznati nas s njenom kulturom i životnim navikama koje jesu drugačije od naših, ali imaju i dosta sličnosti.

Sudeći po sklonosti naših gledatelja sapunicama, vjerovatno će i ova bollywoodska produkcija osvojiti mnoga srca. Vrlo je vjerovatno da će daleka Indija uskoro postati turistička hit destinacija.

Plodna produkcija

Indijska kinematografija, s oko hiljadu snimljenih filmova godišnje, što je dvaput više nego u Hollywoodu, je jedna od najvećih svjetskih kinematografija. Bombaj ili Mumbai je indijski filmski centar u kojem je i snimljena većina indijskih filmova. Stoga s pravom nosi ime Bollywood, indijski Hollywood.

Najpoznatije lice Bollywooda je Aishwaryi Rai, glavna glumica u filmu “Lagaan” koji je 2001. bio nominiran za Oscara kao najbolji film na stranom jeziku. Klasičan bollywoodski film koji traje prosječno tri sata, snima se po starom receptu: fuzija mjuzikla, akcije, romanse, nemoguće ili nesretne ljubavi s obaveznim sretnim završetkom. Tu su i elementi komedije, tragedije, likovne umjetnosti, te ključni pojam sudbine. Upravo su ples i glazba popularizirali bollywoodske filmove i izvan Indije.

Dok su nekad plesali folklorne plesove, danas plešu klasične indijske, orijentalne, indijske folklorne te moderne stilove, kao što su jazz, hip-hop, latino-američki i standardni plesovi. U Indiji je odlazak u kino veoma popularan hobi, zapravo strast, iako je 70 posto ruralnog stanovništva od kojih mnogi žive u velikoj bijedi i siromaštvu. Možda se tu krije i tajna raskoši bollywoodskih filmova kojima autori pokušavaju promijeniti i spasiti svijet, a inspiraciju pronalaze u svom susjedstvu.