Ususret kanskom festivalu
0

Tarantino i Almodovar favoriti za Zlatnu palmu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Film Quentina Tarantina, 'Inglorius Bastards' jedan je od glavnih favorita za glavnu nagradu na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, piše BBC.

Pored Quentina Tarantina, favorit za Zlatnu palmu je i film 'Looking for Eric' reditelja Kena Loacha, u kojem glavnu ulogu tumači slavni francuski fudbaler Eric Cantona.

Tarantino je već jednom dobio Zlatnu palmu 1994. godine za kultni film 'Pulp Fiction', a ove je godine jedini američki reditelj čiji je film u izboru za najboljeg.

Film ' Inglorius Bastards' je saga o Drugom svjetskom ratu koja nas vodi kroz živote grupe američkih Židova poslanih u Njemačku gdje se bore protiv nacista. Glavnu ulogu u filmu glumi slavni Brad Pitt.

U utrci za najbolji film su i filmovi Ang Leeja, Pedra Almodovara, te novozelandske rediteljice Jane Campion.

Almodovarov film 'Broken Embraces' favorit je ponajviše zbog novopečene Oskarovke Penelope Cruz koja u filmu tumači glavnu ulogu.

Ovogodišnji, 62. po redu festival u Cannesu trajaće od 13. do 24. maja, a žirijem će presjedavati francuska glumica Isabelle Huppert.

U netakmičarskom dijelu programa biće prikazan i posljednji film nesretno preminulog Oskarovca Heatha Ledgera, 'The Imaginarium of Doctor Parnassus' kojeg glumac nije stigao završiti, pa je reditelj Terry Gilliam imao velike muke da završi film.