Film/TV
0

Split: Komemoracija za Borisa Dvornika

FENA
U prepunom HNK-u u Splitu održana je danas komemoracija za legendarnoga hrvatskog glumca Borisa Dvornika na kojoj je Split posljednji put uputio veliki aplauz svom poznatom sugrađaninu.

Komemoracija je praćena projekcijom iz kazališnih predstava Borisa Dvornika, a između njih su se kolege glumci i redatelji, te predstavnici grada opraštali od Borisa Dvornika.

Intendant splitskog HNK Milan Štrljić kazao je kako jednostavno nema riječi da oslika sav talent i šarm kojim je Boris zračio. "I gluma je s Borisom bila igra, nosio je sa sobom cijeli svijet, i film i teatar i televiziju, a Hrvatskoj ostavio pečat besmrtnosti", kazao je Štrljić.

Gradonačelnik Splita Ivan Kuret govorio je i u ime hrvatskog premijera Ive Sanadera. Od velikog glumca oprostio se i u ime, kako je kazao, njegova mlađeg naraštaja, jer kad su ga roditelji kao dijete vodili u kazalište, rekao je Kuret, jedino što je pamtio bio je lik Borisa Dvornika.

U ime Vlade BiH od Borisa Dvornika oprostio se Emir Hadžihafizbegović, ministar kulture Kantona Sarajevo, kazavši kako će se vrijeme na ovim prostorima koji su nekad činili Jugoslaviju mjeriti u umjetnosti na vrijeme do Borisa i poslije Borisa.

Istaknuo je da je Boris Dvornik ostavio veliki trag i u kinematografiji BiH nizom filmova, nabrojivši niz filmova među kojima je Bitka na Neretvi, Konjuh planinom, Most...

Nacionalna dramska prvakinja, glumica Zoja Odak, između ostalog je kazala da je Pape, kako su glumci zvali Borisa Dvornika, jedan od najkompletnijih talenata na hrvatskim i bivšim prostorima.

Ovaj grad Split, kazala je Odak, zna biti "težak prema svojoj djeci, ali osobnost Borisa Dvornika to je nadišla. "Dvorniku je u Splitu sve bilo oprošteno kao i u cijeloj Hrvatskoj. Split je poznavao mnoge velike ljude ali Boris je bio neprikosnoven..."

Zoja Odak pozvala je na aplauz našto su se svi ustali i vrlo dugim pljeskom zadnji put ispratili sa scene Borisa Dvornika.

Predstavnik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Trpimir Jurkić također se oprostio od Dvornika a Antun Vrdoljak, redatelj i Borisov veliki prijatelj, kazao je kako je Boris bio voljen od svih.

Na kraju je klapa Lučica otpjevala "Pismo moja", a u projekciji svi nazočni ponovno su vidjeli Borisa u Šjora Fili, Ribarskim svađama, Svečanoj večeri, Roku i Cicibeli....

U knjigu žalosti koja je u atriju Hrvatskoga narodnog kazališta otvorena jutros od 9 sati upisao se veliki broj građana, kolega i prijatelja.