Inspiracija u klasicima
0

Spielberg: Gdje su nestali dobri filmovi

Sarajevo-x.com
Steven Spielberg (Foto: Reuters)
Steven Spielberg (Foto: Reuters)
Slavni režiser Steven Spielberg kritikovao je režisere modernog doba i tvrdi da ima samo nekolicina dobrih filmova snimljenih u posljednje dvije decenije. Istakao je da za njega postoji samo nekoliko filmova koji su vrijedni gledanja, a da mu za inspiraciju služe zlatne godine Hollywooda.

Autor filmova kao što su Šindlerova lista i Ralje tvrdi da ga samo klasici iz zlatnih godina 50-ih i 60-ih mogu inspirisati. Tako je dodao da ga filmovi poput Sedam samuraja, Predivan život i Lawrence od Arabije uvijek mogu inspirisati i obradovati.

"Ja sam baš romantičan kada su u pitanju zlatne godine Hollywooda. Volim se vraćati na sam izvor, zato nema puno filmova koje bih gledao, a koji su snimljeni posljednjih 20 godina. Gledam filmove koji su snimljeni davno zbog nevjerovatnog talenta koji prikazuju i tako punim svoje baterije", rekao je slavni Spielberg, prenosi Telegraph.

Spielberg trenutno radi na filmu War Horse koji bi trebao biti prikazan 13. januara. Priča je o brutalnosti Prvog svjetskog rata viđena, ne kroz oči vojnika, nego konja. Roman je napisao Michael Morpurgo, a prvi put će biti ekranizovan kao igrani film.

Spielberg trenutno radi na 24 filma, kao režiser ili producent.

Osvrnuo se i na filmove o igračkama i videoigricama čiji je jedini razlog snimanja poboljšanje prodaje i koji predstavljaju reklamu za igračke te je rekao da svako radi svoj posao. Također je slavni režiser dodao da on uglavnom radi sa nepoznatim glumcima.

"Moja cijela karijera je preživjela bez velikih zvijezda. Tačno je, ja uradim fimove i sa Tomom Cruiseom i Tomom Hanksom, ali u većini mojih filmova su bili nepoznati glumci i bili su sjajni", dodao je proslavljeni režiser.

Spielberg je dodao da bez obzira na kvalitet on poštuje kada zna da je u pravljenje filma uloženo dosta energije i truda i da je neumjesno biti grub u kritikama bez konstruktivnog savjeta.