Trieste Film Festival
74

Specijalno priznanje za "Tako da ne ostane živa", dvije nagrade bh. koprodukciji filma "Otac"

M. G.
Scena iz filma "Tako da ne ostane živa" (Foto:IMDB)
Scena iz filma "Tako da ne ostane živa" (Foto:IMDB)
Sinoć je završeno 32. izdanje Trieste Film Festivala, a film Faruka Lončarevića "Tako da ne ostane živa" osvojio je Specijalno priznanje.

Bh. koprodukcija filma "Otac" Srđana Golubovića osvojila je Nagradu publike i Central European Initiative nagradu.

Lončarevićev film svjetsku je premijeru imao 23. januara na ovom Festivalu.

Glavne uloge u filmu tumače Aida Bukva i Dino Sarija, a u filmu glume i Enes Kozličić, Aleksandar Seksan, Faketa Salihbegović - Avdagić, Mehmed Porča, Ivana Vojinović, Dženita Imamović Omerović, Mirela Lambić, Dina Mušanović, Admir Šehović, Nadine Mičić, Saša Krmpotić i Bakir Silajdžić. Režiju i scenarij za film potpisuje Faruk Lončarević, direktor fotografije je Alen Alilović, dizajn zvuka radio je Mirza Tahirović, kostimografiju Lejla Graho, montažeri filma su Redžinald Šimek i Faruk Lončarević, a film su producirali Faruk Lončarević i Rusmir Efendić.

Film "Otac" premijerno je prikazan u Panorama programu prošlogodišnjeg Berlinalea, gdje je osvojio Nagradu Ekumenskog žirija i Nagradu publike, nakon čega je imao bogat festivalski život i osvojio brojne nagrade. Film je rađen u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a bosanskohercegovački producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

Trieste Film Festival je održan u online formatu od 21. do 30. januara, a prikazao je 29 dugometražnih igranih, 19 dokumentarnih i 16 kratkih filmova, te 25 filmova u pratećim programima.