Film/TV
101

Sjećate li se Mime Šiš? Bh. glumac Jasmin Geljo danas živi u Kanadi i snima filmove

Piše: Lejla Čolak
Sarajevskog glumca Jasmina Gelju pamtimo po ulozi Mime Šiš u legendarnoj predstavi "Audicija" koja je nastala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu osamdestih godina prošlog stoljeća i doživjela veliku popularnost na području zemalja bivše Jugoslavije. Geljo od rata živi u Torontu u Kanadi, gdje se nastavio baviti filmskom umjetnošću, a u intervjuu za Klix.ba govori o "Audiciji", novim filmskim projektima, filmskoj sceni u BiH, predratnim vremenima, političarima...

"Audicija" je kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao dio nastavnog plana na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni Obala. Samo nekoliko godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, radeći nastavnu vježbu pod nazivom "Skica za lik i imitacija", uz pomoć profesora Emira Kusturice i Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom "Audicija".

Tadašnji studenti Željko Ninčić, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Jasmin Geljo, Željko Kecojević, Senad Bašić, Branko Đurić i Mladen Nelević, postaju imena koja zna cijela bivša Jugoslavija.

Svoju predstavu izvode više stotina puta, a ostaje zabilježeno da u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivaju dugi nekoliko stotina metara. "Audicija" je jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju, a predstavu je odgledalo preko 2,5 miliona ljudi.

Jasmina Gelju pamtimo po ulozi "Mime Šiš" koja nas je nasmijavala svojim nastupima.

"Sve te likove, uključujući i Mimu Šiš, trebalo bi staviti u neki pozorišni ili glumački muzej kao fenomen koji je natjerao ljude koji nikad prije nisu gledali nikakvu predstavu da dođu i pogledaju svoje izabranike. Audicija je odigrana na hiljade puta i pogledalo ju je, prema nekim evidencijama, preko dva miliona ljudi. Ne znam da li će ikada iko napraviti takvu stvar na teritoriji bivše Jugoslavije. Ili kako sad "modernije" zovu taj prostor - region. Koja farsa. 'Fol' niko ne zna kako se taj prostor nekada zvao", kaže Geljo za Klix.ba.

Jasmina Gelju smo mogli gledati i u filmu "Čekaonica" ("Waiting Room") mladog bh. autora Igora Drljače koji je prije nekoliko mjeseci imao svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Lokarnu i koji donosi priču o bh. dijaspori koja danas živi u Torontu.

Nakon "Čekaonice", Geljo je radio na nekoliko kratkih filmova kao glumac. U razgovoru za Klix.ba, navodi kako u posljednje dvije-tri godine sve više ide iza kamere, a dosad je napravio desetak kratkih filmova, te pilot epizodu za TV seriju, a sve to u saradnji s prijateljem iz Osijeka, Goranom Stjepanovićem. U planu imaju i jednu TV seriju, akcionu komediju radnog naziva "Greška" ("The Mistake").

"U pregovorima sam sa nekim producentima za moj, nadam se prvi igrani film naziva "Scarecraw" za koji sam pisao scenario i režiju, a u kojem bih igrao glavnu ulogu. Kako stvari stoje, film bi se mogao početi snimati na ljeto 2016. godine, ali o tome zasad još uvijek ne bih puno govorio dok stvari ne budu sigurne", kaže Geljo.

Glumac ističe kako ima još pet napisanih scenarija za filmove od čega je jedan pisan za naše prostore, a tu je i knjiga njegovog prijatelja iz Sarajeva koji živi u Chicagu, Denija Peterkovića pod nazivom "Ibrina vremena", po kojoj bi trebao biti snimljen film.

"U pitanju je beskrajno smiješna akciona komedija u kojoj bi se, ako dođe do realizacije, našle neke glumačke face sa prostora bivše Jugoslavije veoma drage publici. Knjigu 'Ibrina vremena', kao i 'Refudžije' Denija Peterkovića predlažem svakom čovjeku da pročita i barem na trenutak zaboravi na probleme i face 'dragih' nam političara koji punim srcem 'misle na svoje narode", kaže Geljo.

"Dobrog glumca čini samo to da gotovo nikada ne glumi"

Ovaj glumac sve svoje dosadašnje filmske projekte smatra važnim, te misli kako nema "malih" zadataka i uloga. Ističe kako mu je drago što je imao priliku surađivati sa velikim svjetskim imenima filma kao što su Michael Douglas, Kiffer Sutherlan, Eva Longoria, Donald Sutherland, Anelina Jolie, Kurt Rasell, George Romero, Michael Kempbel itd.

"Naravno, bila mi je i velika čast sarađivati u dobra stara vremena i sa nekim našim sjajnim glumcima od kojih neki nažalost više i nisu među živima, kao što su Adem Čejvan, Zvonko Lepetić, Bora Todorović, Vlajko Sparavalo, Ines Fančovic, Zoran Radmilović, Boris Dvornik, Sule Kupusović... ne smijem više nabrajati, bojim se da nekoga ne zaboravim", kaže Geljo i dodaje kako ga neke od starih uloga podsjete na "lijepa vremena kada se na planeti živjelo puno normalnije nego u zadnjih 30-ak godina".

A šta je ono što čini dobrog glumca?

"Samo to da gotovo nikada ne glumi. Svakome ko je u ovom poslu preporučujem da pogleda ovaj video jednog od mojih najomiljenijih filmskih glumaca, Roberta De Nira", kaže Geljo.

"Ja pamtim vrijeme ljubavi među ljudima, a ne mržnju"

Jasmin Geljo kaže kako u Sarajevo više ne dolazi često, iako je ranije dolazio svake godine.

Žao mi je svega što se dogodilo tu. Žao mi je svih nevinih žrtava. Ja pamtim vrijeme ljubavi među ljudima, a ne mržnju. Mržnju su donijeli plaćenici koji bi i rođenu majku za novac dali i koji su radili za ove koji nam uvedoše "demokratiju", mišljenja je glumac.

Na upit o tome koliko prati filmsku scenu u BiH, nove režisere i filmske projekte, te kako mu se sve to skupa čini, Geljo odgovara:

"Uglavnom pogledam sve što se može pogledati. Mislim da su se nekada snimali mnogo kvalitetniji filmovi nego što se danas snimaju. Ili su možda sa zemlje otišli mnogi sjajni profesori pa ove neke 'nove klince' nema ko da nauči kako bi trebalo. Ali tako je svugdje postalo. Škole su inače postale smiješne i umjesto da djecu uče znanju, zatupljuju ih, sve po kapitalističkom sistemu. Njima ne treba puno pametnih jer je puno lakše vladati tupavcima - daj narodu što više hljeba i igara, turbo folka, sporta, idiotskih reality show programa, a oni će lagano musti i krasti, širiti mržnju, laži, nacionalizam i religioznu netrpeljivost...", kaže Geljo.