40 godina od filma
75

Simpatični E.T. ispisao je historiju, a malo ko zna da se iza njega krio dječak bez nogu

I. B.
E.T. je po samoj premijeri bio film koji je obarao sve rekorde (Foto: Universal Studios)
E.T. je po samoj premijeri bio film koji je obarao sve rekorde (Foto: Universal Studios)
Vjerovatno ne postoji osoba koja nije gledala "E.T.", jedan od najomiljenijih filmova iz djetinjstva o prijateljski nastrojenom vanzemaljcu koji se nađe "zarobljen" na planeti Zemlji. Ipak, malo kome je poznato ko se krio iza maske ovog simpatičnog stvorenja.

Glumačka ekipa zajedno sa rediteljom Stevenom Spielbergom okupila se u Los Angelesu na festivalu The Turner Classic Movies (TCM) kako bi obilježila 40. rođendan filma koji je premijerno prikazan 1982. godine.

Svemu je prisustvovao i Matthew De Merrit, jedan od trojice glumaca koji su se našli iza maske E.T.-ja.

Matthew je imao svega 11 godina kada je pozvan da utjelovi E.T.-ja (Foto: Instagram)
Matthew je imao svega 11 godina kada je pozvan da utjelovi E.T.-ja (Foto: Instagram)

Matthewova uloga bila je specifična jer je rođen bez nogu, a kada je pozvan da utjelovi dobroćudnog vanzemaljca imao je svega 11 godina.

Glumac je igrao E.T.-ja noseći ogromni gumeni kostim, a ulogu je dijelio sa još dva glumca patuljastog rasta 'Little Pat' Bilonom i Tamarom De Treaux.

Matthew sa 'Little Pat' Bilonom i Tamarom de Treaux s kojima je dijelio kostim vanzemaljca (Foto: Daily Mail)
Matthew sa 'Little Pat' Bilonom i Tamarom de Treaux s kojima je dijelio kostim vanzemaljca (Foto: Daily Mail)

Iako se godinama trudio da ostane anoniman, u intervjuu za Mirror 2002. godine povodom obilježavanja 20. godišnjice filma otkrio je kako je dobio ulogu.

Kada je primio poziv od Universal Studiosa Matthew je bio na fizikalnoj terapiji, a objasnili su mu kako traže nekoga ko će stati u kostim koji će biti korišten u ovoj ulozi.

"Stigao sam na probu gdje su mi uzeli sve mjere i snimili kako hodam na rukama. Nisam siguran šta su mislili kada sam stigao tamo. Nikada nisam nikome pokazao da mogu hodati na rukama i ne znam na osnovu čega su zaključili da će to biti uvjerljivo, ali ispalo je dobro", ispričao je sada glumac.

Iako je pored njega ulogu odigralo još dvoje glumaca, upravo Matthewova je bila ključna zbog njegovog hoda na rukama, a tvrdi kako su u svakoj sceni u kojoj su željeli da E.T. padne, iskoristili upravo njega, uključujući i scenu gdje se vanzemaljac napije piva.

"Spielberg me zamolio da uradim sve scene u kojima je E.T. pao ili nespretno hodao jer je moj hod bio specifičniji od Patovog ili Tamarinog", objasnio je on.

Matthew je u filmu dobio zaslugu "specijalnih pokreta E.T.-ja", a ista je bila njegova jedina velika uloga na velikom platnu.

Kako je zamišljen kostim E.T.-ja za Matthewa (Foto: Daily Mail)
Kako je zamišljen kostim E.T.-ja za Matthewa (Foto: Daily Mail)

Glumac se kasnije pojavio u nekim sci-fi filmovima, a nastavio je da predaje engleski na koledžu te igra košarku u invalidskim kolicima.

Neko vrijeme nakon snimanja,ostao je u kontaktu sa Henryjem Thomasom koji je u filmu utjelovio dječaka Elliota te Robertom MacNaughtonom koji je utjelovio Elliotovog brata, no kasnije su se udaljili.

Film "E.T." od samog je početka napravio pometnju među gledateljima, a postavio je rekord i kao film koji čak 16 sedmica bio na prvom mjestu.

Zaradio je tadašnjih 359 miliona dolara u Sjevernoj Americi te 619 miliona širom svijeta što je bio rekord dugih 11 godina dok ga "Jurski park" iz 1993., također film Stevena Spielberga, nije svrgnuo s trona.