Film/TV
0

Revolucionarni dokumentarac o delfinima snimljen pomoću životinja robota

Klix.ba
Za potrebe BBC-jevog novog dokumentarnog serijala, filmadžije su HD kamere maskirali u delfine, tune i kornjače kako bi snimili rijetke situacije neuznemirenog života u moru.

Iako se smatraju najinteligentnijim morskim sisarima, delfine je maskirani robot uspješno prevario, a pored robota-delfina, producent John Downer uveo je čitav niz novih tehnoloških dostignuća u svoj novi serijal "Dolphins - Spy In The Pod".

Nakon uspjeha serijala "Penguins: Spy In the Huddle", za koji su korištene slične taktike, Downer je stvorio čitav niz kamera maskiranih u morska stvorenja, kako bi gledateljima omogućio neometan pogled na njihove omiljene morske vrste.

Produkcijski tim je, pored Dolphincama, tu su Tunacam, Turtlecam i Squidcam, koje je produkcijski tim programirao za različite "špijunske" uloge.

Zahvaljujući ovim kamerama, gledatelji će moći vidjeti majku delfina kako svoje mladunče uči da uhvati ribu i iskoči iz vode te njihove interakcije sa drugim delfinima.

Stotine sati videozapisa bit će iskorišteno za program čiji će narator biti David Tennant, zvijezdna kultne serije "Doctor Who".

"Za razliku od kamera na delfinima, ovog puta će naši roboti držati korak sa delfinima, čak i u okeanskim dubinama. Delfini su bili veoma znatiželjni ka svojim novim susjedima, ali su ih primili u svoje jato", rekao je Downer.