Nova serija HBO-a
16

Punokrvni triler o životu u Americi: Istraga ubistva i život jedne detektivke

Piše: Ines Mrenica
Uvijek sjajna Kate Winslet
Uvijek sjajna Kate Winslet
Mini serija HBO-a "Mare of Easttown" vodi nas u američki provincijalni gradić, gdje je Bog rekao laku noć. Tamo smrt jedne djevojke pokreće vrtlog lokalnih tajni, a naslovna junakinja istražuje slučaj i tone u vlastitu porodičnu dramu.
Američka produkcija kriminalističkih serija početkom novog milenija uvela nas je u blještavi svijet forenzike, CSI-ja i detektivki s brižno njegovanom kosom. Ništa od toga nije imalo veze sa stvarnošću, ali je bilo neizmjerno privlačno kada su se u televizijskom prostoru počeli rješavati zločini, filtrirani kroz zalazak sunca u Miamiju ili kroz detekciju naočitog Afroamerikanca s plavim očima.

Iz takve Amerike, koja je potrošila glamuroznu forenziku, ali još uvijek nije iscrpila detektivski žanr, dolazi Mare Sheehan (Kate Winslet). Ona u Easttownu ne korača u cipelama s visokim potpeticama, njezin život se raspada, a rane previja vrećama smrznutog povrća. Nekada uspješna košarkašica, a sada detektivka, jede iz aluminijske folije, a njezina kosa je neuredna.

Ekran njenog pametnog telefona je izlomljen, manijaci za kojima traga nisu Hannibali nego obični pervertiti, koji vire kroz prozor ili uriniraju tamo gdje ne bi smjeli. Njeni slučajevu nisu ništa spektakularno i obično rješava razmirice među dokonim starcima, koji se međusobno prijavljuju. U takvim okolnostima, Mare u Easttownu počinje istraživati neobično ubistvo.

Nakon šikaniranja od strane vršnjaka, tinejdžerica Erin McMenamin je pronađena mrtva, a istraga se dodjeljuje detektivki Mare Sheehan. Ona je punokrvna žena u svojim pedesetima, s nekoliko kilograma i bora viška. Mare se ne uklapa u standarde retuširanih časopisa i moderne ženske preokupacije. Njeno lice popušta pod pritiskom godina, teških životnih trenutaka, razvoda i poneke porodične tragedije. Da stvar bude crna do kraja, Mare živi s majkom i kćeri tinejdžerkom, dok u susjedstvu živi njen bivši muž s novom suprugom.

Policajac koji ne može vidjeti krv

U malom gradu slučajevi se rješavaju brzo, jer svi sve znaju o svima. Nema prevelike razlike između trača u dokolici i detektivskog ispitivanja. Međutim, kada trkač-rekreativac jedno jutro u potoku zatekne golo mrtvo tijelo kćeri lokalnog radnika, neće biti lako proniknuti u sve lokalne tajne. Mještani Easttowna žive u mračnoj sjeni nestanka kćeri Mareine školske prijateljice. Djevojka je nestala prije godinu dana, a za njom nije ostao niti jedan trag. U Easttownu, između ostalog, noću šeta osoba u crnom na koju niko ne obraća pažnju.

Kako istraga napreduje, Mare tone u porodičnu dramu. Serija s razlogom nosi ime glavne junakinje, jer se sve vrti oko nje, u skladu s posljednjim trendovima televizijske produkcije, koji odbacuju stereotipne detektive i kreiraju njihove karaktere kao višeslojne istraumatizirane psihološke profile. Da bi riješili zločine, oni moraju raspetljati vlastite emocionalne čvorove. Iako je naslovna uloga pripala oskarovki Kate Winslet, ne vidimo glamur kojim inače odiše jedna od najboljih glumica današnjice već psihološki rastrzanu Mare bez šminke, koja jedva da se može nositi s učmalom sredinom i stanovnicima Easttowna.

HBO se posljednjih godina spcijaliziro za limitirane serije s holivudskim zvijzdama u glavnim ulogama. Nicole Kidman je igrala u zapaženom trileru "The Undoing", Jude Law u mini-seriji "The Third Day", dok je Mark Ruffalo briljirao u psihološkoj drami “I Know This Much is True". Vrlo inteligentno napisana, serija "Mare of Eastown" izvrće gotovo sve detektivske stereotipe, pa tako upoznajemo policajca kojem pozlije kada vidi krv. Iako je sve depresivno, ipak ima pomalo ironije u cijeloj priči te taj cinizam glavne junakinje na trenutke postaje vrlo duhovit.

Serija je premijerno prikazana 19. aprila na HBO-u i od tada se o njoj piše s velikim pohvalama. Autor je Brad Inglesby, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Jean Smart i Guy Pearce. Sporedna uloga u seriji pripala je Evanu Petersu, koji igra Colina Zabela. On dolazi u Easttown pomoći riješiti slučaj ubistva, jer zbog pritiska javnosti šef policije dodjeljuje partnera Mare u istrazi. Guy Pearce koji se pojavljuje u ulozi predavača i književnika Richarda Ryana, koji gaji simpatije prema Mare.

"Mare of Eastown" je priča u kojoj su svi osumnjičeni, pa je i rješenje misterije o tome ko je ubio Erin McMenamin veliko iznenađenje. Rješenje slučaja paralelno povlači i odgovore na pitanje zašto je Mare godinama potiskivala vlastitu prošlost.