"Cirkus Columbia" u Veneciji
0

Publika ovacijama ispratila Tanovića i ekipu filma

Sarajevo-x.com
Publika 67. venecijanske Mostre ispratila je ovacijama ekipu filma "Cirkus Columbia" bh. reditelja Danisa Tanovića nakon projekcije koja je održana u ponedjeljak uveče. Film je prikazan u okviru programa Venice Days, u prepunoj dvorani pred više od 1.300 ljudi, nakon čega je održan i javni intervju s rediteljem i protagonistima filma.

Ekipa Cirkus Columbie zadovoljna će se vratiti kući, jer, prema riječima Čedomira Kolara, producenta filma, projekcija u Veneciji bila je potpuni trijumf. Inače, Venice Days je program koji prikazuje svjetske premijere filmova, međutim, iako je Tanovićev film svoju svjetsku premijeru doživio na 16. Sarajevo Film Festivalu, učinjen je ustupak.

Kako pojašnjava Kolar, organizatori ovog venecijanskog programa, nakon što su gledali Cirkus Columbiu, odlučili su ipak načiniti presedan s obzirom da je, kako je naglasio, riječ o zaista izuzetnom filmu kojeg će italijanska publika sigurno voljeti.

Odmah nakon projekcije uslijedile su pohvale i publike i struke, kao i pozivi na druge festivale.

"Zaista smo prezadovoljni. Venecijanska publika, koja je inače jako objektivna i suzdržana, podigla se na noge da burnim aplauzom isprati reditelja Tanovića i ekipu. Imali smo jako dobar prevod, jako dobru projekciju, a ono što mene najviše raduje jeste činjenica da je venecijanska publika gledajući film reagovala tačno na onim mjestima na kojima bi i domaća publika. Neke od reakcija i kritika struke bile su i te kako je završnica Cirkus Columbie apsolutna filmska antologija, a sama filmska atmosfera jako podsjeća na stare italijanske filmove. Venecijanska publika je to prepoznala", kazao je producent Kolar.

Nakon projekcije organizovan je Cirkus Columbia party. Već u septebru Cirkus Columbiu imat će priliku pogledati i publika festivala u Torontu u okviru programa "Special presentations" i San Sebastianu gdje se takmiči za Nagradu publike u okviru programa "Biseri drugih festivala". U oktobru će film biti prikazan u okviru zvaničnog programa festivala u Bejrutu, a zatim slijede i Abu Dhabi, Doha, Sao Paulo...