Film/TV
200

Prva kafa na SFF-u sa Robertom De Nirom: Moja djeca me ne posmatraju kao filmsku ikonu

Piše: M. S.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Najveća zvijezda ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, glumac Robert De Niro, govorio je danas o svojoj karijeri, politici i filmskoj industriji u prepunom Narodnom pozorištu Sarajevo.

Razgovoru, nazvanom "Kafa sa..." prisustvovala je festivalska publika, učesnici programa Talents Sarajevo, te predstavnici medija. Razgovor je moderirao Mike Goodridge, bivši urednik prestižnog magazina Screen International i današnji izvršni direktor londonske kompanije Protagonist Pictures.

Na samom početku razgovora De Niro se osvrnuo na predsjedničke izbore u SAD-u.

"Neka nam je Bog na pomoći", rekao je poznati glumac za predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, komentarišući njegove izjave.

Razgovor je onda otišao na njegovu filmsku karijeru, a Goodridge je spomenuo glumčevu nevjerovatnu sposobnost transformacije.

"Nikada to nisam vidio kao neko razvlačenje, htio sam samo da vidim koliko daleko mogu ići sa tim", rekao je De Niro za razlike u likovima koje je igrao.

Glumac je poznat i za njegovu ulogu u drugom dijelu kultnog filma "Kuma", gdje je glumio Vita Corleonea. Naveo je i da je išao na audiciju za prvi dio tog filma, za ulogu Michaela Corleonea.

"Tu je ulogu želio svaki glumac u New Yorku", rekao je De Niro, a na kraju je dobio Al Pacino.

De Niro je pričao i o svom iskustvu kao režisera u filmovima "Priča iz Bronksa", te "Dobri pastir". Naveo je da je posao režisera jako težak, te da se mora imati posebna volja i posvećenost.

"Jako je puno posla režirati film, pogotovo ako to želite uraditi kako treba. To je stalna borba, barem je za mene bila", rekao je De Niro.

Slavni glumac je govorio i o novijoj postavi holivudskih glumaca, te posebno spomenuo Matta Damona, Leonarda DiCapria, Sean Penna, te Bena Afflecka. Govorio je i o ulozi novca u filmskoj industriji te rekao da je u poslu režisera to jako bitno, kao i da diktira kakve će uloge glumci da igraju.

"Veliki studiji žele da im se isplati ulaganje u film", rekao je on komentarišući da glumci moraju prihvatati i komercijalne uloge ako žele napredovati u karijeri.

Iako je De Niro filmski glumac, trenutno radi na televizijskoj seriji, a osvrnuo se i na kratko iskustvo u pozorištu, za što je rekao da je jako teško.

Na kraju je glumac govorio i o svom statusu jedne od najvećih živućih filmskih zvijezda, na što je rekao da ga njegova djeca uopšte ne vide kao ikonu.

"Prorok je poštovan svuda osim u vlastitom domu", uz smijeh je rekao De Niro.