Projekat koštao 30 miliona dolara
1

VIDEO / Prikazan isječak filma o potrazi za Bin Ladenom

Klix.ba
Film o potrazi elitnog tima američke vojske za najtraženijim teroristom Osamom bin Ladenom i o njegovom ubistvu u decembru bi trebao imati premijeru, a kratki isječak ovog filma prikazan je javnosti.

Video kraći od minute prikazuje frustracije američkih zvaničnika koji žele da što prije pronađu Bin Ladena, ali im to ne polazi za rukom. Oni ga jure u planinama Afganistana i Pakistana, ali mu gube svaki trag.

Jedan od likova kaže: "Još uvijek nismo ni blizu tome da porazimo svog neprijatelja", dok drugi dodaje: "Nema rodnog lista, mobitela - taj čovjek je duh".

Projekat snimanja filma "Zero Dark Thirty" koštao je 30 miliona dolara, a režirala ga je Oskarom nagrađena režiserka poznatog "Hurt Lockera" Kathryn Bigelow. Osamu u filmu glumi 29-godišnji Britanac Ricky Sekhon.

"Zero Dark Thirty" u američkom vojnom slengu označava period rano ujutro. Bin Laden je ubijen oko jedan sat ujutro, a završni čin potrage pripao je timu SEAL. On je pronađen u maju prošle godine u pakistanskom selu Abbottabad, gdje je živio nekoliko godina.

Trailer filma počinje riječima: "Priča za koju ste mislili da je znate. Evo kako se desila".

Republikanci nisu nimalo zadovoljni bliskom saradnjom predsjednika Baracka Obame i CIA-e sa autorima filma i otkrivanjem povjerljivih informacija o ovoj akciji, a kako se bliže američki predsjednički izbori sve to nazivaju reklamnom kampanjom.

Premijera filma snimanog u Indiji, čiju glumačku postavu čine i Jessica Chastain, Joel Edgerton, Edgar Ramirez i Mark Strong, u SAD-u će se dogoditi 19. decembra, dok u Evropu stiže sljedeće godine.