Film/TV
0

Prijavljena 132 mediteranska dokumentarca na natječaj 7. dana filma

FENA
Na natječaj Sedmih dana filma u Širokom Brijegu, koji je zatvoren 1. maja, prijavljena su 132 dokumentarna filma iz mediteranskih zemalja, doznaje Fena od selektora Ognjena Sviličića.

Najviše filmova stiglo je iz Hrvatske i to 38, iznenađujuće veliki broj filmova stigao je iz Izraela, 33, a tome valja pridodati i jedan film iz Palestine, kazao je Sviličić.

Po njegovim riječima, značajan broj filmova stigao je iz Francuske (14) i iz Španjolske (13), zatim slijede filmovi iz BiH (11), Italije (7), Grčke (6), Turske (3), SiCG (2), a po jedan film prijavljen je iz Albanije, Maroka, Tunisa i Libanona.

Selektor Ognjen Sviličić će do 1. juni pregledati sve filmove i odlučiti koji će od njih ući u službeni natjecateljski program 7. dana filma i biti u konkurenciji za ovogodišnji Kristalni projektor i ostale festivalske nagrade.

"Trend dokumentarnog filma u svijetu i dalje raste, a to pokazuje i broj prijavljenih filmova na naš festival", kazao je direktor festivala Tomislav Topić.

Nove tendencije u stvaranju i težnja da se dokumentarac gleda kao igrani film prisutni su kod većine autora. Nakon ogledanih stotinjak dokumentaraca dobio sam dojam kao da gledam jedan veliki film, odnosno problemi Mediterana i tematika filmova gotovo su identični na sva tri kontinenta, kazao je Topić.

Politički, socijalni, i egzistencijalni kaos ispunjen temperamentom i egzotikom Mediterana prevladava kod većine filmova, a tek poneki redatelj odluta od stvarnosti i ulazi u svijet pojedinca pokazujući čovjeka kao bjegunca od surove stvarnosti. Dakako, sad je red na selektoru da odabere najbolja ostvarenja. Mislim da ima težak posao s obzirom da su prijavljeni filmovi nagrađivani na najvećim svjetskim festivalima kao što su Venecija, Sundance, Berlin i Amsterdam, kazao je Topić.