Film/TV
633

Preminuo slavni glumac Bora Todorović

Klix.ba
Bora Todorović (Foto: Blic.rs)
Bora Todorović (Foto: Blic.rs)
Slavni glumac Bora Todorović umro je jutros u Kliničkom centru Srbije.

Bora Todorović (84) je prije nekoliko dana imao moždani udar i pao je u komu.

Proslavljenom srbijanskom glumcu je navodno pozlilo nedugo nakon operacije slijepog crijeva. Operacija je protekla u redu, ali on se nekoliko dana kasnije požalio na bolove i odjednom mu je pozlilo.

Ljekari su ga operisali i konstatovali da je imao moždani udar. Nakon nekoliko dana provedenih u komi, jutros je izgubio bitku, objavio je Mondo.

Bard srbijanskog glumišta prije godinu se pozdravio se s glumom, a tek nedavno je postao i deda.

Bora Todorović rođen je 5. novembra 1930. u učiteljskoj porodici u Beogradu. Nakon što je odustao od studija mašinstva, studirao je glumu u klasi zajedno sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali ubrzo odlazi sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1957-1961). Po povratku u Beograd igra u Ateljeu 212 do 1983. godine, gdje se i najduže zadržao igrajući u predstavama "Arsenik i stare čipke", "Sprovod", "Krmeći kas", "Razvojni put Bore Šnajdera", "Kape dole", "Druga vrata levo", "Mrak i šuma gusta", "Pseće srce", "Radovan III", "Maratonci trče počasni krug", "Čudo u Šarganu", "Audijencija Vernisaž", "Veština", "Povratak"... Od osnivanja Zvezdara teatra član je njegove trupe.

Na filmu je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivim po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada su u pitanju komedije.

Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često se citiraju. Igrao je u vrlo različitim ulogama, od pionira nove umjetnosti filma i zagovornika novih sloboda u filmu "Maratonci trče počasni krug" gdje je tumačio lik Đenke, komičnog lopova i prevaranta koji preživljava ratne godine u "Balkan ekspresu" do vođe "romske mafije" u "Domu za vješanje" i lika Luke Labana u "Profesionalcu".