JASON STATHAM & CO.
27

Pogledali smo novi film Guyja Ritchieja: Akcija s Ukrajincima kao negativcima

Piše: Ines Mrenica
U kinima je sofisticirana akciona komedija s Jasonom Stathamom u ulozi super špijuna. "Operacija Fortune: Prevara stoljeća" napravljena je u skladu sa svim klišejima akcionih filmova.
Britansko rediteljsko ime Guy Ritchie sinonim je za brzu akciju, puno pištolja, "gepekovanja" i negativce koje naprosto obožavamo. Nakon "Two Smoking Barrels" i "Snatcha" svaki projekat, pa makar bio video spot koje je radio za svoju bivšu suprugu Madonnu, čekao se s nestrpljenjem. Loši momci koji su portretirali Brad Pitt ili Rade Šerbedžija uvukli su nam se pod kožu. Akciona komedija

"Operation Fortune: Prevara stoljeća" na istom je tragu i stigla je u kina.

Distribucija filma nekoliko je puta odgađana zbog pandemije, ali i nesretne okolnosti da počne rat u Ukrajini a da su loši momci u priči ovog puta - upravo Ukrajinci. Kako se rat još nije završio, s prikazivanjem filma u kinima se ipak krenulo. Sve počenje u Odesi, gdje je ukradeno moderno oružje koje je na tržištu dostiglo nevjerovatnu cijenu pa britanska tajna služba želi vratiti stvari pod kontrolu.

Podsjetimo se, ranije ove godine film "Lord of War" s Nicolasom Cageom postao je ponovo aktuelan zbog priče o karijernom putu ukrajinskog trgovca oružjem, a inspiriran je činjenicom (kako se kaže u filmu) da metak proizveden u Odesi uglavnom završava u glavi afričkog dječaka.

Insert iz filma Operation Fortune: Prevara stoljeća
Insert iz filma Operation Fortune: Prevara stoljeća

Ne brinite. Oni su samo ubice

Kada smrtonosno oružje bude ukradeno iz tajnog laboratorija u vlasništvu MI6-a, super špijun Orson Fortune (Jason Statham) mora zaustaviti njegovu prodaju. U svemu prste ima bezobrazno bogati trgovac oružjem (neki bi rekli filantrop) Greg Simmonds (Hugh Grant) pa Orson mora surađivati s nekim operativcima koje baš i ne voli. Simmonds može lako poremetiti svjetski poredak, bizaran je do te mjere da šverca oružje i istovremeno skuplja donacije za pomoć djeci žrtvama rata. I više je nego jasna da je pet je do dvadaest da se poduzmu određene radnje.

Na ovom "posliću" spašavanja svijeta Orson zna da se nekonvencionalna riba ne može uhvati običnim mamcem pa će angažirati Dannyja Francesca (Josh Hartnett), trenutno najveću živuću holivudsku zvijedu, čiji je najveći obožavatelj ljigavi Simmonds. Orsonova pomagačica je zanosna Sarah (Aubrey Plaza), koja figurira kao Dannyjeva djevojka, pa svi zajedno posjećuju Simmondsa na njegovoj jahti kako bi glumac odigrati svoju ulogu života. Međutim, stvari se kompliciraju, jer oni nisu jedini koji su angažirani u lovu na oružje…

Jason Statham u filmu Operacija Fortune: Prevara stoljeća
Jason Statham u filmu Operacija Fortune: Prevara stoljeća

Film na IMDB-ju ima mršavih 6.7, što znači da nije baš povukao masu onih koji tragaju za nepretencioznom zabavom. Radi se o petoj po redu saradnji Jasona Stathama s Guyem Ritchijem, pa je pomalo već ukalupljen u svoju uvijek jednuteistu ulogu u akcionim filmovima.

Kad ga ugledamo na promotivnom posteru, odmah znamo o kakvom se filmu radi, uz sve klišejizirane scene i komične situacije koje se događaju na brojnim svjetskim lokacijama, od jahti usidrenih u Cannesu do Ukrajine. Standardno dobar je britanski glumac Hugh Grant, koji se nedavno pojavio i u Netflixovom hitu "Glass Onion: A Knives Out Mystery".

"Operacija Fortune: Prevara stoljeća" je na trenutke zaista duhovit film, pogotovo jer ima puno autoreferencijalnih šala. U jednoj sceni vidimo filmski set i čujemo dozivanje reditelja Guya. Radi se o nepretencioznoj zabavi uz koji možete "baciti mozak na pašu", s tim da nema previše opuštanja, jer radnja zbog prevelikog broja likova na trenutke postaje konfuzna.

I… recimo još samo to da ovo baš i nije najbolji film reditelja Guyja Ritchieja.