Dostupan za širu publiku
53

Pogledajte dokumentarni film bh. reditelja Harisa Samardžića "Zajedno sami"

L. K.
Dokumentarni film "Zajedno sami" bh. reditelja Harisa Samardžića dostupan je za širu publiku. Film govori o Bosancima i Hercegovcima širom domovine i dijaspore za vrijeme pandemije koronavirusa.

Film je sniman od početka aprila, kada je ovaj mladi reditelj pozvao sve građane, umjetnike, sportiste, muzičare, doktore, policajce, profesore, ali i političare da budu dio ovog projekta, kako bi kroz filmski jezik pokazali da svi dijelimo istu sudbinu.

Kroz 30 minuta filma prikazano je 30 sagovornika iz različitih društvenih oblasti, koji se u ovim trenucima nalaze na različitim stranama svijeta. Među sagovornicima su Džanan Musa, Hana Hadžiavdagić i Senad Hadžifejzović.

"Uspio sam napraviti film u kojem apsolutno nikako nisam mogao utjecati na materijal koji ću dobiti od 30 govornika, nad kojim nisam imao nikakvu kontrolu, u njihovim pričama pronašao sličnosti i poveznice kroz teme i dobio cjelinu u vanrednoj situaciji - kao što Senad Hadžifejzović u filmu kaže: 'Vanredno, a nama profesionalno normalno...'. Hvala za ljubav i podršku", objavio je reditelj Samardžić na svom Instagram profilu.

Samardžić se usput našalio kazavši kako ljudi trebaju izdržati još nekoliko dana u kući kako on ne bi morao snimati drugi dio filma.