Od 9. oktobra
15

Počinje nova turneja Operacije kino: "Dobar dan za posao" i "Bijeli očnjak" u 11 bh. gradova

Klix.ba
Insert iz filma "Dobar dan za posao"
Insert iz filma "Dobar dan za posao"
Počinje nova turneja Operacije kino - ove godine od 9. oktobra do 1. novembra Operacija kino putuje u 11 gradova u BiH gdje će se prikazivati igrani film "Dobar dan za posao" u režiji Martina Turka te animirani film "Bijeli očnjak" Alexandera Espigaresa.

Operacija kino putuje u Živinice, Srebrenik, Kakanj, Žepče, Travnik, Gornji Vaukf, Konjic, Fojnicu, Hadžiće, Kiseljak i Bugojno. OK Turneja počinje 9. oktobra u Živinicama, a završava 1. novembra u Bugojnu. Ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Operacija kino, projekt Obale Art Centra u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, tokom godine, izvan festivalskih datuma i lokacija, posjeti više od 50 gradova promovirajući najnovija svjetska i evropska filmska ostvarenja te publici širom Bosne i Hercegovine donosi dio programa i atmosfere Sarajevo Film Festivala.

Operacija kino ide u susret svojoj publici nudeći novo i drugačije filmsko iskustvo kroz pažljivo pripremljene aktivnosti, sa posebnim fokusom na promociju i razumijevanje filma.

Film "Dobar dan za posao", u produkciji Obala Art Centra iz Sarajeva, pretpremijerno je prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu nakon čega je pozvan u službenu selekciju nekoliko svjetskih festivala. Film je režirao Martin Turk koji potpisuje i scenarij, a uloge su ostvarili poznati bh. glumci Aleksandar Seksan, Maja Zećo, Senad Alihodžić, Ermin Sijamija, Mladen Nelević, Muhamed Hadžović, Adijan Kulovac, Vanesa Glođo, Jasna Žalica, Ejla Bavčić... Drama "Dobar dan za posao" govori o jednoj porodici: Arminu, čovjeku koji nastoji pronaći svoje mjesto u društvu, njegovoj supruzi Jasmini i sinu Edinu, njihovim problemima, nadama i borbi za skladan život. Film je koprodukcija BiH, Slovenije i Turske.

Animirani sinhronizirani film "Bijeli očnjak" oskarovca Alexandera Espigaresa temeljen je na kultnom bestseleru Jacka Londona. Ova klasična priča ispričana je iz perspektive ponosnog i hrabrog vuka-psa, Bijelog Očnjaka, koji gledaoce vodi na avanturu života. Film je prikazan i u službenoj selekciji Sundance Film Festivala.

Program operacije kino po gradovima:

Živinice – Bosanski kulturni centar, 9. i 10. oktobar

Srebrenik - Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, 11. i 12. oktobar

Kakanj - JU Kulturno - sportski centar Kakanj, 13. i 14 oktobar

Žepče - Dom kulture Žepče, 17. i 18. oktobar

Travnik - Centar za kulturu Općine Travnik, 19. i 20. oktobar

Gornji Vakuf - JU Centar za obrazovanje, sport i kulturu, 21. i 22. oktobar

Konjic - Narodni univerzitet Konjic, 25. oktobar

Fojnica - Kino dvorana Fojnica, 26. oktobar

Hadžići - KSiRC Hadžići, 27. i 28. oktobar

Kiseljak - Gradska kino dvorana, 29. i 30. oktobar

Bugojno - JU Kulturno sportski centar Bugojno, 31. oktobar i 1. novembar.

Partner Pperacije kino je dm drogerie markt Bosna i Hercegovina.