Film/TV
1

Počinje distribucija filma "Jadnici" u bh. kinima

Klix.ba
Od 28. februara na repertoar bh. kina, Ekran d.o.o. kao eksluzivni zastupnik naslova iz kinodistribucije holivudskih studija Universal i Paramount, donosi jedan od najboljih naslova godine, historijski mjuzikl "Jadnici" (Les Miserables).
U pitanju je moderna filmska ekranizacija jednog od najboljih romana 19. stoljeća, istoimenog literarnog remek-djela francuskog pisca Victora Hugoa, koje je do sada doživjelo bezbrojne filmske, televizijske i pozorišne adaptacije.

"Jadnici" su nastali iz voljene globalne pozorišne senzacije koju je pogledalo više od 60 miliona ljudi u 42 zemlje svijeta, na više od 20 jezika, i još uvijek obara rekorde po posjećenosti i u 27. godini izvođenja. Režiju potpisuje Oscarom nagrađeni reditelj filma "Kraljev govor" Tom Hooper, a u filmu igraju australijski velikani Hugh Jackman i oskarovac Russell Crowe, mlade ljepotice Ane Hathaway i Amanda Seyfried, sjajni britanci Helena Bonham Carter i Sasha Baron Cohen te mnogi drugi.

Svoj pobjedonosni put "Jadnici" su počeli na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa, gdje su osvojili čak četiri nagrade uključujući onu za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije, za najbolju mušku ulogu za Jackmana, kao i sporednu žensku ulogu za Hathaway te najbolju pjesmu. Nakon bezbroj priznanja kritičarskih i zanatskih udruženja potvrda epiteta klasika, pored činjenice da je na svijetskim kinoblagajnama do sada inkasirao fantastičnih 400 miliona dolara, stigla je na 85. dodjeli Oscara sa zlatnim kipovima za Anne Hathaway za najbolju sporednu žensku ulogu, šminku i zvuk.

Smješteni u Francusku u 19. stoljeću, "Jadnici" pričaju uzbudljivu priču o slomljenim snovima i neuzvraćenoj ljubavi, strasti, žrtvovanju i iskupljenju. To je vječni testament opstanku ljudskog duha. Jackman igra bivšeg zatvorenika Žana Valžana, koga, poslje prekršene uslovne kazne, nemilosrdni policajac Žaver progoni već decenijama. Kad Valžan pristane da se stara o Kozeti, mlađoj kćeri Fantine, radnice u fabrici, njihovi životi će se zauvijek promijeniti...

Prikazivanje "Jadnika" počinje 28. februara u multipleksima Cinema City Sarajevo i Ekran Zenica, a već u narednoj sedmici, od 7. marta, Ekran d.o.o. na program bh. kinodovrana donosi novi filmski hit, kultni horor "Mama", koji je u proteklih mjesec dana prikazivanja samo na američkim kinoblagajnama inkasirao više od 70 miliona dolara.