Film/TV
0

Počinje bh. distribucija filma "Ostavljeni“ Adisa Bakrača

FENA
Karlovy Vary
Karlovy Vary
"Želim da se i ti osjećaš kao čovjek i da ideš kroz život uzdignute glave", riječi su kojima direktor Doma za nezbrinutu djecu u filmu "Ostavljeni" ohrabruje štićenika Alena Domića koji upravo spoznaje jednu od prvih teških životnih lekcija.

Film potcrtava posljedice rata i postdejtonsku tranzicijsku Bosnu i Hercegovinu u kojoj je svakodnevnica svedena na borbu za golu egzistenciju i u kojoj se briga za najosjetljivije kategorije društva svodi na minimalnu.

Nakon svjetske premijere na festivalu u Karlovim Varima gdje je film "Ostavljeni" reditelja Adisa Bakrača i scenariste Zlatka Topčića nastao u produkciji Heft prikazan u takmičarskoj selekciji East of the West, te prikazivanja na Haifa International Film Festivalu, Ljubljana International Film Festivalu, Amiens Film Festivalu i Pula Film Festivalu na kom je Tony Grga nagrađen Zlatnom arenom za glavnu mušku ulogu.

Adisu Bakraču je za režiju dodijeljeno priznanje Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA).

Film "Ostavljeni" premijerno će biti prikazan 7. decembra i pred domaćom publikom. Od 9. decembra počinje distribucija u bh. kinima kada će film biti prikazan domaćoj publici.

Pretprodaja ulaznica počinje danas u sarajevskom multipleksu Cinema City.